ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto ze śliwką

Kruche ciasto ze śliwką

nazwa

Wykonanie

Miałam wielką ochotę na coś słodkiego ze śliwką. Śliwek u nas co niemiara i znalazłam przepis na tzw. tort z Linzu. Przepis troszkę zmieniłam , ale jestem i tak pod wrażeniem tego ciasta. Torcik ten jest niezwykle kruchy , dodatek masła sprawia , że jest o smaku maślanym,użyłam do niego cukru brązowego , dzięki któremu ciasto dodatkowo zyskało lepszy smak i kolor.
Tortownica : wymiary średnica 26 cm
Czas pieczenia : ok. 1 godz
Składniki:
1 kostka schłodzonego masła
1 1/4 szkl. mąki pszennej
1 szkl. zmielonych migdałów
1 szkl. cukru brązowego
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1 op. cukru waniliowego z wanilią
szczypta zmielonych gożdżików
1 jajko
1 łyżka wódki ( w przepisie jest wiśniówka)
1 żółtko
tłuszcz i bułka tarta do blaszki
25 dag konfitury z malin ( użyłam śliwek )
Sposób przygotowania:
Migdały utrzec z cukrem , wsypac mąkę , kakao , cynamon, gożdżiki i cukier z wanilią. Dodac alkohol , jajko oraz posiekane masło i szybko zagnieśc ciasto.
Uformowac kulę, zawinąc ja w folię spożywczą , włozyc do lodówki na ok. 1 godz.
Rozwałkowac 2/3 ciasta , wyłożyc nim spód i boki natłuszczonej oraz wysypanej bułka tarta tortownicy.
Reszte ciasta rozwałkowac i pokroic w paski. Na spód ułożyc śliwki przekrojone na pół , przykryc paskami ciasta , aby powstała kratka.
Wierzch posmarowac rozmąconym żółtkiem.
Piec ok. 1 godz. w temp. 180 C.
Rada:
Spód ciasta można zapiec przed położeniem
śliwek , gdyż śliwki puszczają sok i może powstac zakalec.
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/08/ciasto-kruche-ze-sliwka.html