Wykonanie
Miałam wielką ochotę na coś słodkiego ze
śliwką.
Śliwek u nas co niemiara i znalazłam przepis na tzw. tort z
Linzu. Przepis troszkę zmieniłam , ale jestem i tak pod wrażeniem tego ciasta. Torcik ten jest niezwykle kruchy , dodatek
masła sprawia , że jest o smaku maślanym,użyłam do niego
cukru brązowego , dzięki któremu ciasto dodatkowo zyskało lepszy smak i kolor.Tortownica : wymiary średnica 26 cmCzas pieczenia : ok. 1 godz
Składniki:1 kostka schłodzonego
masła1 1/4 szkl.
mąki pszennej1 szkl. zmielonych
migdałów1 szkl.
cukru brązowego1 łyżeczka
kakao1/2 łyżeczki
cynamonu1 op.
cukru waniliowego z
waniliąszczypta zmielonych
gożdżików1
jajko1 łyżka
wódki ( w przepisie jest
wiśniówka)1
żółtkotłuszcz i
bułka tarta do blaszki25 dag
konfitury z
malin ( użyłam
śliwek )
Sposób przygotowania:
Migdały utrzec z
cukrem , wsypac
mąkę ,
kakao ,
cynamon,
gożdżiki i
cukier z
wanilią. Dodac
alkohol ,
jajko oraz posiekane
masło i szybko zagnieśc ciasto.Uformowac kulę, zawinąc ja w folię spożywczą , włozyc do lodówki na ok. 1 godz.Rozwałkowac 2/3 ciasta , wyłożyc nim spód i boki natłuszczonej oraz wysypanej
bułka tarta tortownicy.Reszte ciasta rozwałkowac i pokroic w paski. Na spód ułożyc
śliwki przekrojone na pół , przykryc paskami ciasta , aby powstała kratka.Wierzch posmarowac rozmąconym
żółtkiem.Piec ok. 1 godz. w temp. 180 C.
Rada:Spód ciasta można zapiec przed położeniem
śliwek , gdyż
śliwki puszczają sok i może powstac zakalec.