Wykonanie
Dziś proponuję Wam, jeszcze w ramach deserów, przyrządzenie ekspresowego musu
śliwkowego z gęstym
jogurtem greckim i kruszonką, która pozostała mi z poprzedniego Banoffee Pie. Deser jest równie szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny i na pewno jest ciekawym pomysłem na wykorzystanie
śliwek, których aktualnie mamy pod dostatkiem:) Zapraszam!SKŁADNIKI na 4 porcje:500 g wydrylowanych
śliwek1 płaska łyżeczka
cynamonu50 g
brązowego cukru1 kubeczek
jogurtu greckiego (340 g)kruszonka (u mnie rozdrobnione w malakserze
ciastka Digestive,
płatki owsiane,
orzechy lasowe i
masło: patrz przepis na Banoffee Pie. Równie dobrze możesz pokruszyć ulubione
ciastka i dodać garść wybranych
orzechów i
płatków)WYKONANIE:Umyte i wydrylowane
śliwki przerzuć do garnka z grubym dnem, dosyp płaską łyżeczkę
cynamonu i duś pod przykryciem przez 10-15 min, aż
śliwki rozpadną się i powstanie mus z cząstkami. Powstały sok możesz odlać albo zostawić, jak wolisz, mój mus był rzadszy, ponieważ nie odlewałam soku.Do szerokich szklanek lub pucharków nałóż po porcji gorącego musu, a na wierzch połóż solidną porcję
jogurtu greckiego. Górę posyp kruszonką.
Jogurt pod wpływem ciepła szybko się rozpuszcza, więc nie zwlekaj z degustacją:) Smacznego!