Gulasz z indyka i salsiccia – obiad na niedzielę

nazwa

Wykonanie

Niedziela! Dzisiaj proponuję przepis na gulasz z indyka i salsiccia . Jest to smaczne danie, które świetnie pasuje do ziemniaków, ryżu lub kaszy. Gulasz z fileta z piersi indyka, więc trzeba go traktować podobnie jak filet z kurczaka, tak aby mięso było miękkie i soczyste.
Uwielbiam mięsne gulasze . U mnie to najczęściej obiad na dwa dni. Gotuję zatem większą porcję gulaszu, dzisiaj jedliśmy go z ziemniakami, jutro S. ugotuje najpewniej ryż
Ten gulasz zrobiłam na bazie karmelizowanej cebuli. Ma fajny lekko słodki smak. Jest to jeden z moich ulubionych gulaszy z drobiu. Dodałam również aromatyczną salsiccia. Znacie tą znaną włoską kiełbasę na surowo? Świetnie pasuje na mielone lub do gulaszu z indykiem.
4 – 6 porcji
Składniki:
400 g fileta z piersi indyka
300 g surowej salsiccia
3 duże cebule
50 g masła
1 łyżka miodu
2 łyżki natki pietruszki
500 ml śmietany, 30 %
100 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego
2 łyżeczki soli lub wedle smaku
Zacznij od cebuli. Pokrój cebulę w piórka. Rozpuść masło na patelni. Jedną łyżkę masła zachowaj. Zeszklij cebulę, następnie dodaj miód i smaż cebulę na małym ogniu przez 30 minut. Karmelizowana cebula nabierze złotego koloru.
Zdejmij flak i pokrój kiełbasę w plasterki i zrumień kiełbasę na łyżce masła. Dodaj kiełbasę do usmażonej cebuli. Pokrój mięso indyka na cienkie paski i zrumień na tej samej patelni co smażyła się kiełbasa. Mięso powinno być niedosmażone.
wlej śmietanę do cebuli z kiełbasą, dopraw solą, pieprzem i papryką. Zgnieć w moździerzu ziele angielskie i dodaj do gulaszu. Gotuj przez 25 minut. Następnie dodaj kawałki indyka i gotuj przez 3 minuty. Na koniec dodaj creme fraiche, pietruszkę, wymieszaj i zagotuj gulasz. Podawaj gulasz z ziemniaczanym puree, ryżem lub kaszą oraz z sałatką z warzyw. Smacznego!
Źródło:https://codojedzenia.pl/gulasz-z-indyka-przepisy-z-indykiem-blog