ßßß
            
        
Ten gulasz zrobiłam na bazie karmelizowanej cebuli. Ma fajny lekko słodki smak. Jest to jeden z moich ulubionych gulaszy z drobiu. Dodałam również aromatyczną salsiccia. Znacie tą znaną włoską kiełbasę na surowo? Świetnie pasuje na mielone lub do gulaszu z indykiem.
4 – 6 porcjiSkładniki:400 g fileta z piersi indyka300 g surowej salsiccia3 duże cebule50 g masła1 łyżka miodu2 łyżki natki pietruszki500 ml śmietany, 30 %100 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku4 ziarna ziela angielskiego1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego2 łyżeczki soli lub wedle smaku
Zacznij od cebuli. Pokrój cebulę w piórka. Rozpuść masło na patelni. Jedną łyżkę masła zachowaj. Zeszklij cebulę, następnie dodaj miód i smaż cebulę na małym ogniu przez 30 minut. Karmelizowana cebula nabierze złotego koloru.Zdejmij flak i pokrój kiełbasę w plasterki i zrumień kiełbasę na łyżce masła. Dodaj kiełbasę do usmażonej cebuli. Pokrój mięso indyka na cienkie paski i zrumień na tej samej patelni co smażyła się kiełbasa. Mięso powinno być niedosmażone.wlej śmietanę do cebuli z kiełbasą, dopraw solą, pieprzem i papryką. Zgnieć w moździerzu ziele angielskie i dodaj do gulaszu. Gotuj przez 25 minut. Następnie dodaj kawałki indyka i gotuj przez 3 minuty. Na koniec dodaj creme fraiche, pietruszkę, wymieszaj i zagotuj gulasz. Podawaj gulasz z ziemniaczanym puree, ryżem lub kaszą oraz z sałatką z warzyw. Smacznego!