ßßß
To zdjęcie znalazłam przeglądając fotografie w starych folderach. Robiłam tę sałatkę wiosną rok lub więcej temu, ale pieczone buraczki są zawsze na czasie i przepis się przyda. Warzywa korzeniowe a zwłaszcza buraczki zachowują jeszcze swoje właściwości odżywcze a upieczone smakują szczególnie. W tej sałatce upieczone buraczki położyłam na rozdrobnionej sałacie lodowej, ale może to być też każda inna. Sery – tu domowa feta i mozzarella pasują do buraczków zawsze, dorzuciłam jeszcze trochę ziaren , by coś fajnie chrupało. Zdrowa i pyszna wiosenna sałatka .pół główki sałaty lodowejkilka upieczonych buraczkówpół mozzarelli15 dkg fetygarść pestek słonecznikałyżka uprażonego sezamusól, pieprz z młynkałyżeczka ziół prowansalskichłyżka octu jabłkowego ( miałam domowy)łyżka dobrego oleju
Sałatę rwiemy na kawałki , rozkładamy na dużym talerzu lub półmisku, lekko solimy.Pieczone buraczki obieramy i kroimy w dość grube plastry, rozkładamy na sałacie. Dorzucamy sery pokruszone na kawałki , polewamy octem jabłkowym i olejem tłoczonym na zimno lub oliwą. Posypujemy solą ( ostrożnie, bo feta jest słona) , pieprzem z młynka i ulubioną mieszanką ziół ( ja dałam prowansalskie) . Na koniec posypujemy pestkami słonecznika i uprażonym sezamem.Jak już wspomniałam, pieczone buraczki są pyszną bazą do wszelkiego rodzaju sałatek. Na sałacie, z serami i pestkami smakowały doskonale.Smacznego !
(Odwiedzone 39 razy, 1 dzisiaj)