Wykonanie
Sobota! Zamarzyła mi się surówka z
młodej kapusty. Uwielbiam
młodą kapustę! Surówka z
młodej kapusty to popularna przystawka do letniego obiadu. Przyrządzam ją
mięsa i
ryby. Surówka świetnie sprawdza się również do grilla . Dzisiaj grillowaliśmy
żeberka w miodzie, więc lekko kwaśna surówka z
młodej kapusty świetnie do nich pasowała.
Pogoda dopisała od samego rana. Zapowiadane upały jakoś nie mogą do nas dotrzeć ale jest wystarczająco ciepło i
słonecznie. Pozostały mi jeszcze 3 tygodnie do urlopu. Pracy jak zwykle dużo, więc muszę się ze wszystkim uporać za nim wyruszę w podróż. Gotowanie, sesje zdjęciowe no i oczywiście moja praca w klinice…Tak, tak wiele mam na głowie, więc urlop będzie w pełni zasłużony, choć pewnie też pracowity, bo niestety nie
mogę się rozstać z moim laptopem. Co będzie się dziać na co do jedzenia w lipcu dowiecie się później.Tymczasem zapraszam za przepis na surówkę z
młodej kapusty, który jest niesamowicie prosty. Przygotowałam sporą porcję surówki. Zaraz po zrobieniu surówka jest smaczna i lekko chrupiąca. Jak trochę postała to
kapusta skruszała. Obie wersje mi smakowały.
Młoda kapusta jest tak delikatna, że nawet pokroiłam ją nożem. Na ogół do
kapusty używam robota, co wiąże się z dodatkowym myciem. Tak więc surówka jest naprawdę mało pracochłonna. Lubicie surówki z kapusty? U nas wszelkie coleslaw są bardzo popularne. Przyrządzam do obiadu jako przystawkę lub jako coleslaw do hamburgerów .8 porcjiSkładniki:1 mała główka
młodej kapusty, około 400 g2
jabłka3 łyżki
szczypiorku, drobno pokrojonego3 łyżki
kopru, drobno pokrojonego100 ml
natki pietruszki grubo pokrojonej200 ml kwaśnej
śmietany, gęstej100 g
majonezu2 łyżki
miodu3 łyżki
winnego octu2 łyżki musztardysól do smaku1 łyżeczka
czarnego pieprzu, młotkowanego4
rzodkiewki i
koper do dekoracji
Kapustę pokrój na ćwiartki, usuń twardą część i pokrój w piórka.
Jabłka oczyść z gniazdek, zachowaj skórkę i pokrój w kostkę. Dodaj pokrojone
zioła. W małej misce wymieszaj
majonez z kwaśną
śmietaną,
musztardą,
solą i
pieprzem. Tak przyrządzony sos można użyć jako zimny sos do
mięsa np. do hamburgerów. Dodaj sos do warzyw i wymieszaj
sałatkę. Podawaj do
mięsa i
ryby. Smacznego!