ßßß
Pogoda dopisała od samego rana. Zapowiadane upały jakoś nie mogą do nas dotrzeć ale jest wystarczająco ciepło i słonecznie. Pozostały mi jeszcze 3 tygodnie do urlopu. Pracy jak zwykle dużo, więc muszę się ze wszystkim uporać za nim wyruszę w podróż. Gotowanie, sesje zdjęciowe no i oczywiście moja praca w klinice…Tak, tak wiele mam na głowie, więc urlop będzie w pełni zasłużony, choć pewnie też pracowity, bo niestety nie mogę się rozstać z moim laptopem. Co będzie się dziać na co do jedzenia w lipcu dowiecie się później.Tymczasem zapraszam za przepis na surówkę z młodej kapusty, który jest niesamowicie prosty. Przygotowałam sporą porcję surówki. Zaraz po zrobieniu surówka jest smaczna i lekko chrupiąca. Jak trochę postała to kapusta skruszała. Obie wersje mi smakowały. Młoda kapusta jest tak delikatna, że nawet pokroiłam ją nożem. Na ogół do kapusty używam robota, co wiąże się z dodatkowym myciem. Tak więc surówka jest naprawdę mało pracochłonna. Lubicie surówki z kapusty? U nas wszelkie coleslaw są bardzo popularne. Przyrządzam do obiadu jako przystawkę lub jako coleslaw do hamburgerów .8 porcjiSkładniki:1 mała główka młodej kapusty, około 400 g2 jabłka3 łyżki szczypiorku, drobno pokrojonego3 łyżki kopru, drobno pokrojonego100 ml natki pietruszki grubo pokrojonej200 ml kwaśnej śmietany, gęstej100 g majonezu2 łyżki miodu3 łyżki winnego octu2 łyżki musztardysól do smaku1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego4 rzodkiewki i koper do dekoracji
Kapustę pokrój na ćwiartki, usuń twardą część i pokrój w piórka. Jabłka oczyść z gniazdek, zachowaj skórkę i pokrój w kostkę. Dodaj pokrojone zioła. W małej misce wymieszaj majonez z kwaśną śmietaną, musztardą, solą i pieprzem. Tak przyrządzony sos można użyć jako zimny sos do mięsa np. do hamburgerów. Dodaj sos do warzyw i wymieszaj sałatkę. Podawaj do mięsa i ryby. Smacznego!