Wykonanie
5 (100%) 17 vote[s]Pyszna smażona
młoda kapusta , delikatna słodko -kwaśna . Idealna jako przystawka do każdego dania . Osobiście uwielbiam ją także samą . Cóż sezon kapuściany w pełni , więc trzeba korzystać . Tym bardziej ,że to pyszne warzywo , zdrowe i dietetyczne .. Zawsze kiedy
młoda kapusta zaczyna rządzić na grządkach i sklepowych półkach , pochłania się jej u nas w domu niebotyczne ilości 🙂 Dzieci kiedyś opornie się do niej zabierały , teraz chłopcy kochają ją w każdej postaci 😉 Polecam , naprawdę pyszna i nieco inna odmiana smażonej
młodej kapusty 😉 Prosty przepis , składniki są ascetyczne i dostępne w każdej kuchni 😉
składniki :1 główka , niezbyt duża , świeżej
młodej kapusty2 łyżki
octu jabłkowego1 łyżkę
brązowego cukrusól ,
pieprz do smaku2 łyżki
oleju rzepakowego do smażenia
Młoda kapustę szatkujemy .
Olej rozgrzewamy na patelni i wrzucamy na niego
kapustę , smażymy , mieszając , do momentu aż
kapusta zacznie robić się miękka . Dodajemy
ocet jabłkowy,
cukier ,
sól i
pieprz do smaku . Mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę .
Kapusta ma zmięknąć , ale nie ma się zrobić ciapowata i rozlazła 😉 Serwujemy na gorąco , doskonała do wszystkiego , nawet sama 😉 Smacznego !