ßßß Cookit - przepis na Pieczone bataty z ogórkami małosolnymi

Pieczone bataty z ogórkami małosolnymi

nazwa

Wykonanie

Lubię połączenie batatów z czymś kwaśnym i wyrazistym. Te słodkie ziemniaki świetnie łączą się chociażby z kwaśnym rabarbarem. Dziś zestawiłam je z ogórkami małosolnymi i efekt okazał się jak najbardziej zadowalający. Kilka prostych dodatków i pyszna przekąska czy dodatek do dania głównego gotowy. Spróbujcie ;) .
Składniki
· 1 duży batat
· 3-4 ogórki małosolne
· sól
· pieprz
· łyżka octu jabłkowego
· 2 łyżki oleju rzepakowego
· garść żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
Batata pieczemy w piekarniku - całego w skórce, temp. 200 stopni (jeśli batat jest bardzo duży, proponuję od razu przeciąć do na pół i tak też go piec).
Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru płynu.
Kiedy batat będzie miękki, wyjmujemy z piekarnika, przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ tak, by nie uszkodzić skórki. Miąższ łączymy z ogórkami i 2 łyżkami oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i octem jabłkowym. Dodajemy żółty ser i dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy skórki ziemniaka. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze ok. 10-15 minut. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/09/pieczone-bataty-z-ogorkami-maosolnymi.html