Wykonanie
Lubię połączenie
batatów z czymś kwaśnym i wyrazistym. Te słodkie
ziemniaki świetnie łączą się chociażby z kwaśnym
rabarbarem. Dziś zestawiłam je z
ogórkami małosolnymi i efekt okazał się jak najbardziej zadowalający. Kilka prostych dodatków i pyszna przekąska czy dodatek do dania głównego gotowy. Spróbujcie ;) .Składniki· 1 duży
batat· 3-4
ogórki małosolne·
sól·
pieprz· łyżka
octu jabłkowego· 2 łyżki
oleju rzepakowego· garść
żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
Batata pieczemy w piekarniku - całego w skórce, temp. 200 stopni (jeśli
batat jest bardzo duży, proponuję od razu przeciąć do na pół i tak też go piec).
Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru płynu.Kiedy
batat będzie miękki, wyjmujemy z piekarnika, przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ tak, by nie uszkodzić skórki. Miąższ łączymy z
ogórkami i 2 łyżkami
oleju. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
octem jabłkowym. Dodajemy
żółty ser i dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy skórki
ziemniaka. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze ok. 10-15 minut. Smacznego!