ßßß Cookit - przepis na Domowy majonez

Domowy majonez

nazwa

Wykonanie

Za pierwszym razem mi nie wyszedł, wtedy miałam jakieś zaćmienie i dałam całe jajko. Lepiej nie mówić co wyszło z tego. Od tamtego czasu sporo się zmieniło i teraz zawsze udaje się i wychodzi smaczny domowy majonez. 5 minut i jest już zrobiony, szybciej niż bym poszła do sklepu po majonez gotowy.
Składniki:
1 żółtko
łyżeczka musztardy
łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
szklanka oleju rzepakowego
przeprawy: sól i pieprz
odrobina wody
Przygotowanie:
Do wysokiego należy dodać żółtko, musztardę oraz przyprawy. Miksować i powoli dodawać olej. Jeżeli żółtko jest duże trzeba dodać więcej oleju około 300 ml . Gdy wszystkie składniki się połączą dodać ocet i odrobinę wody. Woda sprawi, że majonez nie będzie taki gęsty oraz trochę go rozjaśni. Jeżeli majonez się zważy i nie chcesz go wyrzucać to do nowej miski wbij żółtko i powoli dodawaj ten zważony majonez.
Taki domowy majonez można przetrzymywać w lodówce do siedmiu dni ale u mnie znika znacznie szybciej.
Źródło:http://ekopowidla.blogspot.com/2015/03/domowy-majonez.html