Wykonanie
Za pierwszym razem mi nie wyszedł, wtedy miałam jakieś zaćmienie i dałam całe
jajko. Lepiej nie mówić co wyszło z tego. Od tamtego czasu sporo się zmieniło i teraz zawsze udaje się i wychodzi smaczny domowy
majonez. 5 minut i jest już zrobiony, szybciej niż bym poszła do sklepu po
majonez gotowy.
Składniki:1
żółtkołyżeczka
musztardyłyżeczka
octu jabłkowego lub
winnegoszklanka
oleju rzepakowegoprzeprawy:
sól i
pieprzodrobina
wodyPrzygotowanie:Do wysokiego należy dodać
żółtko,
musztardę oraz
przyprawy. Miksować i powoli dodawać
olej. Jeżeli
żółtko jest duże trzeba dodać więcej
oleju około 300 ml . Gdy wszystkie składniki się połączą dodać
ocet i odrobinę
wody.
Woda sprawi, że
majonez nie będzie taki gęsty oraz trochę go rozjaśni. Jeżeli
majonez się zważy i nie chcesz go wyrzucać to do nowej miski wbij
żółtko i powoli dodawaj ten zważony
majonez.Taki domowy
majonez można przetrzymywać w lodówce do siedmiu dni ale u mnie znika znacznie szybciej.