Wykonanie
Do kompletu sałatek/surówek brakuje tylko: remulady selerowej - ostatniego warzywnego dodatku do
kurczaka pieczonego na jabłkach i
cebuli, podlanego
piwemSkładniki:450 g
selera1 duże
żółtko1 łyżka
musztardy Dijon1/2 łyżeczki czerwonego ostu
winnego (ja użyłam
octu jabłkowego)150 ml
oleju słonecznikowego1 1/2 łyżeczka
soku z cytryny do zakwaszenia
wody1 łyżeczka
soli do zakwaszonej
wodysól,
pieprzPrzyrządzenie remulady:W blenderze połączyć
żółtko,
musztardę i
ocet. Przy pracującym urządzeniu powoli wlewać przez podajnik
olej słonecznikowy, aż sos zacznie gęstnieć. Wtedy wlać pozostały
olej wąskim, ciągłym strumieniem. (
Majonez można również wykonać ręcznym blenderem) Doprawić do smaku.Do dużej miski wlać zimną
wodę dodać
sok z cytryny i posolić.
Seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach prosto do zakwaszonej
wody, aby nie ściemniał. Osączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Domieszać do remulady. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem odstawić na 20 min. w miejsce o temperaturze pokojowej.Smacznego :)Źródło przepisu: "Kuchnia francuska"