Wykonanie
Propozycja dania na wielkanocny stół … lekki galart drobiowy. Polecam!
Składniki na 6-7 porcji2
filety z kurczaka1
pietruszka2
marchewki½
cebuliwoda2
liście lauroweok. 1 łyżka
soli½ łyżeczka
pieprzuDodatkowo:6 łyżeczek
żelatyny4 łyżki ziemnej
wodyWykonanie:
Mięso myjemy, pozbawiamy skóry i wkładamy do garnka.
Cebulę,
marchewkę i
pietruszkę obieramy, kroimy na połówki i wrzucamy do garnka. Dodajemy
liście laurowe,
sól i
pieprz. Zalewamy zimną
wodą, tak, aby
woda przykryła całe
mięso. Gotujemy do miękkości. . Ugotowane
mięso i warzywa przekładamy na deskę, gdy trochę przestygnie
mięso obieramy z kości i kroimy w drobną kostkę. Na spodzie miseczek lub filiżanek układamy pokrojoną
marchewkę, na wierzch wrzucamy pokrojonego
kurczak do ok. ¾ wysokości każdego naczynia. Tak przygotowane miseczki odstawiamy. W tym czasie
żelatynę wsypujemy do małej miseczki zalewamy zimną
wodą i odstawimy do napęcznienie.
Wywar mięsno-warzywny przecedzamy, aby pozbyć się resztek warzyw i
mięsa. Do ok. litra gorącego (niewrzącego!)
bulionu dodajemy
żelatynę i mieszamy do czasu jej rozpuszczenia.
Bulionem zalewamy
mięso i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki, aby galart stężał.Galart podajemy skropiony
octem lub odrobiną
soku z cytryny.Smacznego!