Wykonanie
Na wielkanocny stół … tradycyjny galart wieprzowy z odrobiną
octu lub
soku z cytyny.
Składniki:2
golonki wieprzowe (surowe z kością, ok. 700 g jedna)1
pietruszka2
marchewki½
cebuliwoda2
liście lauroweok. 1 łyżka
soli½ łyżeczka
pieprzu2 łyżki
zielonego groszku (mrożony)Dodatkowo:6 łyżeczek
żelatyny3 łyżki ziemnej
wodyWykonanie:
Golonki myjemy, pozbawiamy skóry i wkładamy do garnka.
Cebulę,
marchewkę i
pietruszkę obieramy, kroimy na połówki i wrzucamy do garnka. Dodajemy
liście laurowe i
pieprz. Zalewamy zimną
wodą, tak, aby
woda przykryła całe
mięso. Gotujemy na małym ogniu ok. 2 godzin. Po 1 ½ godziny
golonki solimy. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucamy
groszek. Ugotowane
mięso i warzywa przekładamy na deskę, gdy trochę przestygnie
mięso obieramy z kości i kroimy w drobną kostkę. Na spodzie miseczek lub filiżanek układamy pokrojoną
marchewkę i
groszek, na wierzch wrzucamy pokrojoną
golonkę do ok. ¾ wysokości każdego naczynia. Tak przygotowane miseczki odstawiamy. W tym czasie
żelatynę zalewamy zimną
wodą.
Wywar mięsno-warzywny przecedzamy, aby pozbyć się resztek warzyw i
mięsa. Do ok. 1 ½ litra gorącego (niewrzącego!)
bulionu dodajemy
żelatynę i mieszamy do czasu jej rozpuszczenia.
Bulionem zalewamy
mięso i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki, aby galart stężał.Galart podajemy skropiony
octem lub odrobiną
soku z cytryny.Smacznego!