Wykonanie
Galaretka typu "zimne nóżki" to specjalność mojego taty. U nas zazwyczaj wszystko przepuszczało się przez maszynkę do
mięsa, czasami tylko
marchew kroiliśmy w plasterki. Oto nasza rodzinna wersja, oczywiście według wskazówek taty :) Doskonała na śniadanie czy kolację. Można też wlać do słoiczków - mój tata taką
galaretkę w słoiku zabierał sobie do pracy.
Składniki:1
golonka wieprzowa (moja miała nieco ponad 1 kg)2
marchewki1
pietruszkaziele angielskieliść laurowypieprz w ziarenkach
pieprz mielony
sólkilka ząbków
czosnkuewentualnie 1
żelatyna (ale z samej
golonki też wyjdzie)Sposób przygotowania:1.
Golonkę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy
wodą, gotujemy i odszumowujemy.2. Dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie, troszkę
soli,
pieprz w ziarenkach, obrane warzywa w całości i gotujemy do miękkości.2. Wyjmujemy
mięso i warzywa.3.
Mięso z
golonki oddzielamy od kości i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do
mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy też obrane ząbki
czosnku.
Marchew i
pietruszkę też możemy zmielić lub też pokroić w plasterki. Zmielone
mięso i warzywa wrzucamy do
wywaru.4.
Żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy do
wywaru i mieszamy. Wszystko doprawiamy
solą i mielonym
pieprzem.5.
Galaretkę przelewamy do naczyń - miseczek, salaterek, słoiczków, jak kto chce. Odstawiamy do stężenia.6. Podajemy z
pieczywem, skropione
sokiem z cytryny lub
octem.Smacznego!!!