Wykonanie
Najlepszą
galaretkę wieprzowa przygotowuje moja mama. Tak właśnie jest i ja nic na to nie poradzę :)Ja robię
galaretki drobiowe, warzywne,
rybne, a mama właśnie tą wieprzową. Przepis zanotowałam i wpisuje na bloga, będzie dla mnie i potomnych a przy okazji i z
Wami się podzielę :)Polecam :)Składniki-
golonko wieprzowe duże 1 szt.( lub 2 mniejsze )- świńska nóżka 1 szt.-
łopatka wieprzowa 40 dkg.-
marchewka 2 szt.-
pietruszka, kawałek
selera-
czosnek 3 ząbki,
cebula-
ziele angielskie 3-4 szt,
listek laurowy,
pieprz w kulkach,
sól-
żelatyna- zielona
pietruszkaWykonanieOczyszczone
golonko, nóżkę i obkrojoną z tłuszczyku
łopatkę wstawiamy do dużego garnka, zalewamy
wodą i gotujemy. Dodajemy wszystkie
przyprawy i
sól. Kiedy
mięso już jest prawie miękkie dodajemy
włoszczyznę wraz z
cebulą i
czosnkiem.Gdy
mięso i warzywa są miękkie, wyjmujemy, studzimy.
Golonkę obieramy ze skóry, kości i zbędnego tłuszczu kroimy na mniejsze kawałeczki, podobnie postępujemy z
łopatką.
Marchewkę kroimy w plasterki. Na dnie misek i miseczek najpierw rozkładamy pokrojoną
marchewkę,
potem wymieszane
mięsa.
Wywar przecedzamy, zagotowujemy, do gorącego dodajemy
żelatynę w/g przepisu na opakowaniu, mieszamy do rozpuszczenia.
Wywarem z
żelatyną zalewamy miseczki z
mięsem, posypujemy pokrojoną zieloną
pietruszką i odstawiamy w chłodne miejsce. Po ostygnięciu przekładamy do lodówki. Kiedy stężeje zajadamy.Smacznego :)