Wykonanie
To danie chyba lubimy wszyscy , a na Wigilię w sam raz.
SKŁADNIKI1 kg kości ryb ( głowa , kręgosłup)2
marchewkikilka gałązek
pietruszki2
liście laurowe1
cebula1 łyżka
sólkilka sztuk
goździkówpieprz500-700 g ryb2
torebki (10 g)
żelatynyWYKONANIEW rondlu wlać
wodą. Dodać
pietruszkę,
cebulę,
marchew,
liść laurowy,
goździki i
pieprz. Kości
ryby i włożyć do garnka. Umieścić na ogniu i gotować przez 30 minut. Gdy rosół jest gotowy, odcedzić, dodać kawałki ryb. Ugotować
rybę tak około 10 minut. Wyjąć
rybę i pokroić. Umieścić w formie. Udekorować
natką pietruszki- posiekanym
jajkiem, gotowaną
marchewką ,
cytryną,
oliwką i
papryką.
Żelatynę rozcieńczyć z
wodą do spęcznienia.
Bulionu rybnyego powinien wyjść ok. około 4 filiżanki, jeśli masz mniej, dodaj
wody . Dodaj do
bulionu żelatynę. Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia, ale nie gotuj . Wlej rosół na
ryby umieść w lodówce do stwardnienia.SMACZNEGO