Wykonanie
Postanowiłam w końcu wypróbować brązowe
pieczarki. W książce
Malwiny z Filozofii Smaku Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento znalazłam bardzo ciekawy przepis. Co prawda oryginalnie nie był z brązowymi
pieczarkami, ale stwierdziłam, że wizualnie danie będzie się z nimi prezentować jeszcze lepiej. Okazało się, że smak brązowych
pieczarek jest bardziej wyrazisty, więc polecam Wam tę wersję.
Składniki na 4 porcje:1 szklanka pęczaku250 g brązowych
pieczarek1
papryczka chilli1 szklanka
zielonego mrożonego groszkujasnozielona część
pora2 łyżki
sosu sojowegoszczypior2 łyżki
oleju rzepakowego1/2 łyżeczki suszonego
czosnku niedźwiedziego
1. Pęczak gotujemy zalewając go dwiema szklankami gorącej
wody z dodatkiem
soli i łyżki
oleju. Najlepiej bez przykrycia.
Woda powinna całkowicie odparować.2.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Obieramy
czosnek. Siekamy
chili.
Groszek zalewamy gorącą
wodą.3.
Pora rozkrawamy wzdłuż na pół, kroimy w półplasterki. Wrzucamy na rozgrzany
olej, smażymy kilka minut. Dodajemy posiekane
chilli oraz
pieczarki. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy
sos sojowy. Smażymy jeszcze chwilę.4. Dorzucamy pęczak i odcedzony
groszek. Doprawiamy
czosnkiem niedźwiedzim.5. Wykładamy na talerze. Posypujemy posiekany
szczypiorem.