Wykonanie
Kuchnia chińska , wraca na nasz stół jak bumerang , a to dzięki temu ,że mój starszy syn ją uwielbia . Na szczęście to proste i szybkie w przygotowaniu dania . Zawierające dużo warzyw , których pod inna postacią nie sposób przemycić , tak żeby dzieci zjadły . I to właśnie
magia , w tych potrawach , warzywa jakby stawały się dla dzieci niewidzialne , zjadają , nie plują . Oczu nie wytrzeszczają , jakby obcy w talerzu siedział , a nie
brokuł 😉 Wszystko pasuje i smakuje ..cóż
sos sojowy cuda działa 😉 Całość krótko smażona , więc nie taka najgorsza pod względem zdrowotnym ,a sama potrawa pyszna , szczególnie
makaron undon – naprawdę wyjątkowy 😉
Składniki :2 małe paczki, surowego
makaronu undon ( można zastąpić
sojowym jak nie mamy innego-undon dostaniemy na allegro bez problemu )1 mały
brokułgarść
suszonych grzybów mun – ciętych1
por – tylko biała cześć4 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
miodu4 ząbki
czosnku1 łyżeczka-płaska
chilli ( jeśli nie lubicie ostrości – dodajcie mniej )pęczek
dymki2 łyżki
oleju rzepakowegoMakaron undon przygotujcie według opisu na opakowaniu , gdyż produkty różnych producentów różnią się od siebie .
Brokuła dzielimy na małe różyczki ,
pora tniemy w cienkie paseczki , nie powinien być dłuższy niż 10 cm , bo będzie się ciągnął .
Grzyby mun namaczamy we wrzątku na około 10 minut , jeśli mamy cięte w paski , to wystarczy odcedzić , jeśli całe , to tniemy w paski .
W woku rozgrzewamy 2 łyżki
oleju , na bardzo gorący, wrzucamy wyciśnięte praska ząbki
czosnku ,
brokuła , mieszamy intensywnie , dodajemy
grzyby ,
pora , smażymy intensywnie mieszając około 6 minut . Dolewamy
sos sojowy ,
miód ,
chilli , wrzucamy wcześniej przygotowany
makaron , mieszamy cały czasz , smażąc jeszcze około 2 minut . Wyłączamy gaz , przekładamy na talerze i obficie posypujemy
dymką .Shanghai wok gotowy – smacznego 😉