Wykonanie
Moja ulubiona
pora roku,Długi dzień- szczególnie w Danii ;-)Ilość warzyw- teoretycznie taka sama jak w okresie zimowym,Ale są zdecydowanie smaczniejsze.W lodówce malutkie
pieczarki a na blacie dojrzałe
awokado,możemy połączyć- pycha śniadanie czy lunch/obiad do pracy.Składniki:(ok 6-7 kanapek)~1
awokado- dojrzałe~10 małych
pieczarek~ząbek
czosnku~łyżka
oliwy z oliwek~łyżka
oleju rzepakowego~łyżka
soku z cytryny~sól,
pieprzgrzanki:~kilka kromek chleba/
bułki~łyżka
oleju~pół
papryczki chiliWykonanie:
Pieczarki dokładie myjemy i drobniutko siekamy,Smażymy na rozgrzanym
oleju aż będą złote,lekko solimy.
Awokado oddzielamy od skórki, kropimy
sokiem z cytryny i rozgniatamy widelcem.Ważne aby było dojrzałe (czyli miękkie),mieszamy z
oliwą,
pieprzem i przecśniętym przez praskę
czosnkiem.Z ostudzonymi
pieczarkami mieszamy papke
awokadową wraz z
oliwą i
pieprzem.Na patelmi po pieczarkach smażymy posiekaną papryczkę a na niej układamy kromki,Smażąc po 2 minuty z każdej strony do zarumienienia
chlebka.