Wykonanie
Moje najmłodsze dziecię skończyło dzisiaj 15 lat! Jak ten czas leci. Nie zapomnimy dzisiejszego dnia również z innego powodu. Od wczoraj do dzisiaj do 20 . 00 byliśmy bez internetu i telewizji. Ja z małżonkiem nie miałam problemu, bo wczoraj po prostu poszliśmy wcześniej spać. Za to nasze chłopaki przeżywały cały wieczór i dzisiejszy dzień. Na dodatek pada dzisiaj od samego rana, więc nawet nie było ochoty wyjść na dwór.
Nieco miny się poprawiły, kiedy lekki tort urodzinowy pojawił się na
stole. Lekki tort urodzinowy, nagi…No wiem czy taki lekki skoro w nim tyle
cukru. Ale smaczny jest na pewno. Skąd nagi? Ano stąd, że brzegi
tortu są niecałkowicie pokryte . Lubię takie rustykalne
torty.Ten tort to połączenie zaparzonego
biszkoptu z
bezą szwajcarską.
Beza szwajcarska jest bardzo prosta w przygotowaniu. Rozpuszczam
cukier w białkach na parze, po czym ubijam lśniącą pianę.
Bezę piekę w niskiej temperaturze, powinna być śnieżnobiała. Parzony
biszkopt to ubite
jajka zaparzone wrzątkiem. Ten
biszkopt to mój ulubiony
biszkopt do ciast z
owocami i
bitą śmietaną. Jest mięciutki i zawsze się udaje.tortownica 23 cm, 10 porcjiSkładniki:
Biszkopt3
jajka250 g
cukru100 ml wrzątku200 g
pszennej mąki1½ łyżeczki
proszku do pieczeniaBeza4
białka200 g
cukruKrem
waniliowy150 ml
mleka150 ml
śmietanki, 36%3
żółtka100 g
cukru2 łyżki
ziemniaczanej mąki1 laska waniliowaDo dekoracji250 ml
śmietanki kremówki, 36%300 g
truskawek2 duże
kiwi150 g
malinkilka listków
miętyNastaw piekarnik na 175ºC. W misce zmiksuj
jajka z
cukrem na puszystą masę. Wlej wrzątek cały czas miksując. Przesiej
mąkę z proszkiem i dodaj do jajecznej masy. Wmieszaj
mąkę ekko szpatułką. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i wygładź powierzchnię. Wstaw
biszkopt do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika i spuść
biszkopt z wysokości około 50 cm. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Zimny
biszkopt przekrój na dwa grube placki.Przygotuj kąpiel
wodną. Postaw miskę z
białkami i
cukrem nad parą. Mieszaj trzepaczką do rozpuszczenia
cukru.
Białka powinny uzyskać temperaturę około 50ºC. Zdejmij ciepłe
białka i ubijaj na sztywno. Masa powinna być lśniąca i gładka. ważne jest aby
cukier całkowicie się rozpuścił. Narysuj na papierze do pieczenia koło o średnicy 23 cm. Napełnij rękaw cukierniczy
bezą i wyciśnij
ślimaka o średnicy 23 cm. Z reszty
bezy wyciśnij małe rozetki. Wstaw
bezę do nagrzanego na 125ºC piekarnika i piecz przez 1,5 godziny. Wyłącz piekarnik i wysusz
bezę.Ugotuj
waniliowy krem. Zagotuj
śmietankę z
cukrem. W garnuszku wymieszaj
żółtka z
mąką ziemniaczaną i
mlekiem. Wlej do gotującej się
śmietanki. Mieszaj aż krem zacznie gęstnień. Doprowadź jedynie do wrzenia ale nie gotuj dłużej, bo krem się zwarzy. Zdejmij krem z kuchni i wymieszaj z nasionami
wanilii. Przykryj krem folią i odstaw do ostudzenia.Połóż pierwszy placek na paterze. Posmaruj kremem. Na wierzchu ułóż
maliny. Przykryj
bezą. Ubij
śmietankę i posmaruj wierzch
bezy. Na wierzchu ułóż część pokrojonych
truskawek. Przykryj drugim plackiem. Posmaruj cały tort resztą
śmietanki. Na wierzchu udekoruj
owocami i małymi
bezami. Smacznego!