ßßß
Nieco miny się poprawiły, kiedy lekki tort urodzinowy pojawił się na stole. Lekki tort urodzinowy, nagi…No wiem czy taki lekki skoro w nim tyle cukru. Ale smaczny jest na pewno. Skąd nagi? Ano stąd, że brzegi tortu są niecałkowicie pokryte . Lubię takie rustykalne torty.Ten tort to połączenie zaparzonego biszkoptu z bezą szwajcarską. Beza szwajcarska jest bardzo prosta w przygotowaniu. Rozpuszczam cukier w białkach na parze, po czym ubijam lśniącą pianę. Bezę piekę w niskiej temperaturze, powinna być śnieżnobiała. Parzony biszkopt to ubite jajka zaparzone wrzątkiem. Ten biszkopt to mój ulubiony biszkopt do ciast z owocami i bitą śmietaną. Jest mięciutki i zawsze się udaje.tortownica 23 cm, 10 porcjiSkładniki:Biszkopt3 jajka250 g cukru100 ml wrzątku200 g pszennej mąki1½ łyżeczki proszku do pieczeniaBeza4 białka200 g cukruKrem waniliowy150 ml mleka150 ml śmietanki, 36%3 żółtka100 g cukru2 łyżki ziemniaczanej mąki1 laska waniliowaDo dekoracji250 ml śmietanki kremówki, 36%300 g truskawek2 duże kiwi150 g malinkilka listków mięty
Nastaw piekarnik na 175ºC. W misce zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Wlej wrzątek cały czas miksując. Przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do jajecznej masy. Wmieszaj mąkę ekko szpatułką. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i wygładź powierzchnię. Wstaw biszkopt do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika i spuść biszkopt z wysokości około 50 cm. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Zimny biszkopt przekrój na dwa grube placki.Przygotuj kąpiel wodną. Postaw miskę z białkami i cukrem nad parą. Mieszaj trzepaczką do rozpuszczenia cukru. Białka powinny uzyskać temperaturę około 50ºC. Zdejmij ciepłe białka i ubijaj na sztywno. Masa powinna być lśniąca i gładka. ważne jest aby cukier całkowicie się rozpuścił. Narysuj na papierze do pieczenia koło o średnicy 23 cm. Napełnij rękaw cukierniczy bezą i wyciśnij ślimaka o średnicy 23 cm. Z reszty bezy wyciśnij małe rozetki. Wstaw bezę do nagrzanego na 125ºC piekarnika i piecz przez 1,5 godziny. Wyłącz piekarnik i wysusz bezę.Ugotuj waniliowy krem. Zagotuj śmietankę z cukrem. W garnuszku wymieszaj żółtka z mąką ziemniaczaną i mlekiem. Wlej do gotującej się śmietanki. Mieszaj aż krem zacznie gęstnień. Doprowadź jedynie do wrzenia ale nie gotuj dłużej, bo krem się zwarzy. Zdejmij krem z kuchni i wymieszaj z nasionami wanilii. Przykryj krem folią i odstaw do ostudzenia.Połóż pierwszy placek na paterze. Posmaruj kremem. Na wierzchu ułóż maliny. Przykryj bezą. Ubij śmietankę i posmaruj wierzch bezy. Na wierzchu ułóż część pokrojonych truskawek. Przykryj drugim plackiem. Posmaruj cały tort resztą śmietanki. Na wierzchu udekoruj owocami i małymi bezami. Smacznego!