Wykonanie
Rolada ze
śmietaną to idealne ciasto do niedzielnej
kawki. Soczyste
maliny,
bita śmietana i delikatny
biszkopt to połączenie idealne. Moi goście byli zachwyceni i prosili o więcej.
BISZKOPT :4
jajka4 łyżki
cukru3 łyżki
mąki pszennej, z lekkim czubkiem1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 płaska łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubijamy mikserem na sztywno, dalej ubijając dodajemy
cukier a po chwili
żółtka, mieszamy. Następnie wsypujemy wymieszane
mąki z
proszkiem do pieczenia, teraz delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na wyłożona papierem do pieczenia dużą blaszkę z piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 *C.Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zwijamy z papierem na którym się piekło w roladę. Czekamy aż ostygnie.MASA :400 ml
śmietany kremówki 30 %, ja kupuję w kubeczkach2 łyżki
cukru pudru2
cukry waniliowe1 łyżka
żelatyny spożywczej namoczonej w 1/4 szklanki wrzątku0,5 kg świeżych
malinlistki
mięty do dekoracji
cukier puder i płynna
czekolada do dekoracjiPRZYGOTOWANIE :Bardzo zimna
śmietanę ubijamy z
cukrami mikserem na najwyższych obrotach, aż będzie sztywna. Następnie dalej ubijając wsypujemy większą część
malin ( trochę zostawiamy do dekoracji ) i dalej miksujemy aż
maliny się rozdrobnią. Do masy wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną i ostygniętą
żelatynę, ciągle mieszamy.
Śmietanę odkładamy do lodówki na co najmniej 15 minut aż lekko stężeje.Roladę rozwijamy, delikatnie ściągamy z niej papier do pieczenia. Rozkładamy na cieście
bitą śmietanę ( odrobinę zostawiamy do dekoracji ) i delikatnie zwijamy roladę. Odkrajamy nierówne brzegi, polewamy ją rozpuszczoną
czekoladą, następnie szprycą dekorujemy na wierzchu
bitą śmietaną na której układamy
maliny i listki
mięty. Całość posypujemy
cukrem pudrem. Ciasto przekładamy do lodówki na 2-3 godziny, kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.