Wykonanie
Lekki, nie za słodki torcik
owocowy.
Biszkopt przełożony jest masą
śmietanową z dodatkiem przetartych
jagód, a druga warstwa masy to również
bita śmietana, ale już z dodatkiem
ajerkoniaku z wetkniętymi
jagodami. To wszystko posypane jest wiórkami z
białej czekolady. Jest to mój eksperyment kulinarny, który śmiało
mogę zaliczyć do udanych. Wykorzystałam
jagodę kamczacką, którą mam we własnym ogrodzie. Co prawda
jagoda ta kończy swoje owocowanie, ale z powodzeniem można zastosować
czarne jagody leśne.
Składniki na
biszkopt * (na prostokątną formę o wym. 28 x 40 cm) :6
jajek¾ szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru z naturalną
wanilią (najlepiej domowej roboty)12 dag
mąki pszennej7 dag
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
soku z cytryny* UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika wykorzystując dwa gotowe jasne
spody tortowe.Zazwyczaj mają one średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ ilości składników podanych w przepisie.Składniki masy jagodowej :500 ml
jagód3 łyżki
cukru drobnego kryształu500 ml
śmietany kremówki3 łyżki
cukru pudru4 łyżeczki
żelatynySkładniki masy ajerkoniakowej :500 ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudru4 łyżeczki
żelatynyok. 150 ml
ajerkoniakuok. 250 ml
jagóddodatkowo :ok. 75 g zwiórkowanej
białej czekoladyWykonanie
biszkoptu :
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami
cukier,
cukier z
wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką
soku z cytryny żółtka.Obie
mąki i
proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 180°C ok. 35 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę ciasta i kroimy wzdłuż na dwa placki.Wykonanie masy jagodowej :
Jagody oczyszczamy delikatnie płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z
wody. Miksujemy z 3 łyżkami
cukru drobnego kryształu.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec 3 łyżki
cukru pudru, a następnie zmiksowane
jagody.
Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej
wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy ¹⁄³ szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się
żelatyny (ewentualnie delikatnie podgrzewamy, gdyby
żelatyna nie chciała się rozpuścić). Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do masy jagodowej, stale mieszajac mikserem na zmniejszonych obrotach. Całość wylewamy na jeden z placków
biszkoptowych i przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskając na całej powierzchni. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy ajerkoniakowej.Wykonanie masy ajerkoniakowej :
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec 2 łyżki
cukru pudru, a następnie wlewamy cienkim strumieniem
ajerkoniak stale mieszając na zmniejszonych obrotach.
Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej
wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy ¹⁄³ szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się
żelatyny (ewentualnie delikatnie podgrzewamy, gdyby
żelatyna nie chciała się rozpuścić). Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do masy ajerkoniakowej. Natychmiast wylewamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy powierzchnie i szybciutko posypujemy
jagodami, lekko wciskając w masę. Ponownie umieszczamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy wiórkami z
białej czekolady.
Polecam rownież :W kuchni na wesoło :Nowakowa rozmawia z KowalskąWie pani, mój mąż jest taki uczuciowy......- Naprawdę?Tak, kiedy zmywam naczynia w kuchni, on
mówi: zamknij kochanie drzwi , nie
mogę patrzeć na to, że się tak zapracowywujesz.....