ßßß
To propozycja dla tych którzy właśnie się dowiedzieli,że po południu wpadają goście. Proste do wykonania ciasto które szybko się robi , a potrzebne składniki praktycznie są w każdym domu.4 jajka rozmiar L rozdzielone na białka i żółtkakostka masłaszklanka cukruszklanka mąki pszennej tortowejszklanka mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia750 ml mleka2 budynie śmietankowe bez cukru3 łyżki cukru0.5 kg malin - u mnie mrożoneWszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego masło i jajka odpowiednio wcześnie wyjąc z lodówki.Masło ucieramy z cukrem aż otrzymamy białawą masą bez wyraźnego ,,zgrzytania cukru. Teraz dodajemy po jednym żółtku wciąż ucierając. Obie mąki i proszek do pieczenia łączymy ze sobą i po łyżce dodajemy do masy maślano - jajecznej. W osobnej misce ubijamy sztywną pianę z białek którą delikatnie łączymy z ciastem za pomocą łopatki lub rózgi. Połowę ciasta wykładamy do blaszki 24x35 wyłożonej papierem do pieczenia.Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki w której rozrabiamy proszek budyniowy,resztę gotujemy z cukrem. Do wrzącego mleka wlewamy rozrobiony budyń,czekamy aż się zagotuje.Do gorącego budyniu dodajemy maliny i całość jeszcze gorącą wylewamy na ciasto. Przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy 50 minut w 175 stopniach.