ßßß
Składniki:100g mąki pszennej100g mąki ziemniaczanej100g masła150g cukru4 jajka50ml mleka (lub wody)2 łyżeczki (8g) proszku do pieczenia
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- masło utrzeć z połową cukru na puszystą masę- białka oddzielić od żółtek- do masy maślanej dodawać po jednym żółtku, po każdym ucierać masę
- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier- do masy dodać mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, składniki wymieszać- na koniec dodać pianę z białek, wymieszać ją delikatnie z masą- formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką, masę przełożyć do formy, powinna zajmować około 2/3 jej wysokości
- babkę piec w 160-170 stopniach przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka (ja początkowo piekę w 160 stopniach, a gdy ciasto równo urośnie do wysokości formy, zwiększam do 170 stopni)- upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestygnięciu również z formy
Babkę piaskową można urozmaicić o ulubione dodatki, np. ekstrakt z wanilii, skórkę startą z cytryny lub pomarańczy, kakao, itp.Babka smakuje dobrze przez kilka dni, należy przechowywać ją pod przykryciem, żeby nie wyschła.