Wykonanie
Takie ciasta kocham. Za świeżość smaku, za kremowe nadzienie na kruchym spodzie
ciasteczkowym (przypominające w smaku key lime pie), za łatwość i szybkość wykonania. To rodzaj delikatnego, kremowego deseru dla osób lubiących kwaskowe smaki.
Cytryny +
maliny to charakterne połączenie. Don't try this at
home . Przetestuj na rodzinie i znajomych ;-).Uwaga: przed wykonaniem przepisu sprawdź, ile waży Twoja puszka ze słodzonym
mlekiem skondensowanym! (są puszki o różnych pojemnościach)Składniki na spód:250 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive70 g roztopionego
masłaCiasteczka wraz z
masłem zmiksować w malakserze do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku (alternatywnie można
ciastka włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć uderzając wałkiem, następnie wymieszać z roztopionym
masłem).Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę
ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać. Podpiec przez 10 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić.Cytrynowa masa kremowa:2 puszki
mleka słodzonego skondensowanego (1 puszka o wadze 400 g)4 duże
żółtka250 ml (1 szklanka) świeżo wyciśniętego
soku z cytrynyświeżo otarta skórka z 2
cytryn350 g świeżych
malinWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do naczynia wlać
mleko słodzone skondensowane, dodać
żółtka i wymieszać rózgą kuchenną. Wlać
sok z cytryny, dodać skórkę otartą z 2
cytryn, wymieszać do połączenia się rózgą kuchenną. Masa powinna lekko zgęstnieć. Dodać
maliny i delikatnie wymieszać szpatułką.
Cytrynową mieszankę z
malinami przelać na wystudzony spód. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec przez 15 - 17 minut w temperaturze 180ºC lub do ścięcia się masy (patyczkiem do szaszłyków dotykamy masy cytrynowej, powinna być ścięta i sprężysta przy dotyku patyczkiem, szczególnie na środku). Wyjąć, wystudzić i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Oh Sweet Basil .