Wykonanie
Pyszna i lekka
tarta cytrynowa z
malinami. W bardzo szybki sposób można ją przygotować, wcale nie potrzeba
mieć jakiś wielkich zdolności cukierniczych. Spód jest
ciasteczkowy, chrupiący do tego masa lekko kwaskowata, lekko słodka przypominająca
budyń. Całość bardzo fajnie ze sobą gra i smakuje fantastycznie :DSkładniki:Spód:180 g
herbatników1 łyżka
kakao2 łyżki
cukru pudru120 g rozpuszczonego
masłaNadzienie:1 puszka skondensowanego słodkiego
mleka (użyłam Tego )4
żółtka1
cytrynaokoło 150 g
malinForma do tart kwadratowa 22x22 cm albo okrągła 21 cm
Herbatniki zmiel, dodaj pozostałe składniki wymieszaj i przełóż do foremki. Dociśnij do brzegów i
spodu formy. Podpiecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175*C. Lekko przestudź (5 minut).Nadzienie: do miski wlej
mleko, dodaj
żółtka, skórkę i sok wyciśnięty z
cytryny. Wymieszaj i wylej na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż
maliny i włóż do piekarnika na 15 minut. Przestudź i jak masz ochotę podawaj z kleksem
bitej śmietany. Przechowuj w lodówce do 4-5 dni.