ßßß Cookit - przepis na Dyniowa tarta na korzennym spodzie

Dyniowa tarta na korzennym spodzie

nazwa

Wykonanie

Przepis miał się pojawić już tydzień temu, jednak przegapiłam fakt, że 11.11.12 sklepy będą pozamykane. I nie, żebym nie wiedziała jaki to dzień! Po prostu mój kosmaty pupil zajmuje 100% mojej uwagi po pracy i plany o sobotnich zakupach poszły w kat;) Ale co miało się zrobić dzisiaj, zawsze można zrobić jutro;))) Tak więc, z tygodniowym opóźnieniem ale jest. Już dziś, przepis na fenomenalną tartę z delikatnym dyniowym kremem. Jak w przypadku wielu moich wypieków, tak i w tym razem, efekt swojej pracy zaniosłam do biura. Tam dostaję rzetelne opinie. Sugerując się uwagami, postanowiłam wzbogacić krem o skórkę pomarańczową i wyszło jeszcze pyszniej:) Zapraszam do wypróbowania. Receptura nie jest skomplikowana, więc pieczcie póki jeszcze są dynie:)
Składniki:
400 g puree z pieczonej dyni
300 g ciasteczek korzennych (powinno wyjść 2,5 szklanki)
180 ml słodzonego mleka skondensowanego
150 g roztopionego masła
skórka otarta z jednej pomarańczy
2 żółtka
Przygotowanie:
Ciasteczka zmiksujcie na drobny proszek a następnie wymieszajcie z masłem i przełóżcie do formy. Ugniećcie równy spód i brzegi. Przygotowany spód podpieczcie przez 10 minut w 190 stopniach. W międzyczasie utrzyjcie żółtka na gładka masę, po czym wymieszajcie z dyniowym puree oraz mlekiem. Całość przetrzyjcie przez sito aby pozbyć się kawałków dyni. Krem musi być bardzo gładki. Dodajcie skórkę pomarańczy i wymieszajcie. Wylejcie krem na podpieczony spód i pieczcie kolejne 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2012/11/dyniowa-tarta-na-korzennym-spodzie.html