Wykonanie
Po cieście
marchewkowym, buraczanym,
szpinakowym czy z
cukinią czas na... ciasto
pomidorowe! Piękny kolor, mięsistość, dodatek przypraw i
bakalii sprawiają, że
smakowo chyba najbliżej mu do ciasta
marchewkowego. Pachnie lekko piernikowo, jest wilgotne, słodkie i niebanalne. Nie można się domyślić smaku
pomidorów (choć pewnie znajdą się tacy, co wyczują), a podczas pieczenia po domu roznosi się smak... zupy pomidorowej ;). Nie zwlekaj, przygotuj to zaskakujące ciasto i zaszokuj gości!Składniki na ciasto:60 g
masła3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 duże
jajko300 g
pomidorków koktajlowych z puszki1,5 szklanki (225 g)
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
przyprawy korzennej (do piernika)1/8 łyżeczki
soli1/3 szklanki
suszonej żurawiny lub
rodzynków1/3 szklanki posiekanych
orzechów włoskich lub pekanWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Pomidorki z puszki zmiksować blenderem na gęste puree, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać
jajko i ucierać do całkowitego połączenia się składników. Dodać puree
pomidorowe i wymieszać szpatułką do połączenia się składników (ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy). Bezpośrednio do masy
maślano - pomidorowej przesiać
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną, dodać
przyprawę korzenną i
sól, następnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać
suszoną żurawinę i
orzechy, wymieszać.Formę keksówkę o wymiarach górnych 23,5 x 13,5 cm i wysokości 7 cm wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną, nadmiar
mąki strzepać. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC najlepiej bez termoobiegu, przez 45 - 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie a następnie przełożyć na paterę, wystudzić.Kremowa polewa:150 g
serka philadelphia, w temperaturze pokojowej45 g
masła, w temperaturze pokojowejpół szklanki
cukru pudru, przesianego (lub mniej, do smaku)1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiMasło,
cukier i
wanilię umieścić w misie miksera. Utrzeć do otrzymania puszystej i jasnej masy
maślanej. Dodawać
serek kremowy, w
trzech turach, cały czas ucierając.Wystudzone ciasto posmarować polewą. Można ozdobić
pomidorkami koktajlowymi,
bazylią i różowym
pieprzem.Smacznego :-).
Przepis ze strony New England
Today, zmodyfikowany.