Ciasto pomidorowe

nazwa

Wykonanie

Po cieście marchewkowym, buraczanym, szpinakowym czy z cukinią czas na... ciasto pomidorowe! Piękny kolor, mięsistość, dodatek przypraw i bakalii sprawiają, że smakowo chyba najbliżej mu do ciasta marchewkowego. Pachnie lekko piernikowo, jest wilgotne, słodkie i niebanalne. Nie można się domyślić smaku pomidorów (choć pewnie znajdą się tacy, co wyczują), a podczas pieczenia po domu roznosi się smak... zupy pomidorowej ;). Nie zwlekaj, przygotuj to zaskakujące ciasto i zaszokuj gości!
Składniki na ciasto:
60 g masła
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
300 g pomidorków koktajlowych z puszki
1,5 szklanki (225 g) mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)
1/8 łyżeczki soli
1/3 szklanki suszonej żurawiny lub rodzynków
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Pomidorki z puszki zmiksować blenderem na gęste puree, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i ucierać do całkowitego połączenia się składników. Dodać puree pomidorowe i wymieszać szpatułką do połączenia się składników (ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy). Bezpośrednio do masy maślano - pomidorowej przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, dodać przyprawę korzenną i sól, następnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać suszoną żurawinę i orzechy, wymieszać.
Formę keksówkę o wymiarach górnych 23,5 x 13,5 cm i wysokości 7 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC najlepiej bez termoobiegu, przez 45 - 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie a następnie przełożyć na paterę, wystudzić.
Kremowa polewa:
150 g serka philadelphia, w temperaturze pokojowej
45 g masła, w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru pudru, przesianego (lub mniej, do smaku)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masło, cukier i wanilię umieścić w misie miksera. Utrzeć do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodawać serek kremowy, w trzech turach, cały czas ucierając.
Wystudzone ciasto posmarować polewą. Można ozdobić pomidorkami koktajlowymi, bazylią i różowym pieprzem.
Smacznego :-).
Przepis ze strony New England Today, zmodyfikowany.
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-pomidorowe