ßßß Cookit - przepis na Chocolate Chip Cookies ... czyli lepsza wersja polskich piegusków!

Chocolate Chip Cookies ... czyli lepsza wersja polskich piegusków!

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj urządziłam sobie w domu ciasteczkową ucztę! Upiekłam kruche ciasteczka z czekoladą z dodatkiem orzechów włoskich. Są przepyszne, kruche... idealne - zdecydowanie lepsze w smaku niż pieguski! Przepis zaczerpnęłam ze strony Marthy Stewart z tym, że ja dałam jedną szklankę czekolady i pół szklanki orzechów włoskich. W oryginalnym przepisie są 2 szklanki pokruszonej czekolady. Z podanego przepisu wyszły mi 43 ciastka.
Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
ok. 225 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka cukru brązowego/trzcinowego
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
1 szklanka pokrojonej drobno gorzkiej czekolady
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Piekarnik rozgrzewamy do 175-180 stopni C. Do miski przesiewamy mąkę i wsypujemy sodę. Do drugiej miski wkładamy miękkie masło i ucieramy je mikserem na średnich obrotach razem z cukrem brązowym i pudrem. Gdy uzyskamy puszystą masę dodajemy sól, ekstrakt z wanilii, oraz dwa jajka - miksujemy jeszcze ok. 1-2 minuty. Do powstałej masy dosypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników - można to zrobić mikserem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Małą łyżeczką do herbaty wykładamy ciasto i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ponieważ ciasto się rozleje należy to robić w odstępach ok 2-3 cm (na mojej blasze zmieściło się max. 11 takich ciasteczek, inaczej by się posklejały).
Pieczemy ok. 8-10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka należy zostawić na minutę lub dwie na blasze.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2011/10/chocolate-chip-cookies-czyli-lepsza.html