Wykonanie
Gliniaste, ciężkie ciasto o niesamowitym
czekoladowym smaku - to właśnie brownie. Banalnie proste w wykonaniu i mega pyszne.Niedawno rozpoczęłam poszukiwania idealnego przepisu na brownie.Za pierwszym podejściem wyszło bardzo dobre ciasto, ale to nie było brownie - bardziej zwykłe ciasto
czekoladowe. Opisywane brownie to podejście numer 2. Na pewno nie będzie to ostatnia próba, ale intuicja podpowiada mi, że to będzie TO brownie.Gdy tylko znajdę przepis doskonały rozpoczynam wariacje - z
malinami,
białą czekoladą,
rodzynkami,
toffi, masą
krówkową itd. Pomysłów nie brakuje, gorzej z czasem i figurą :)
Tego brownie jako pierwsza spróbowała moja siostra. Oto co zostało po jej wizycie:
Czas przygotowania : 10min + pieczenieSkładniki :- 200g
masła- 200g
gorzkiej czekolady- 3
jajka- 200g
cukru pudru- 110g
mąki pszennej- 1 łyżka ekstraktu
waniliowego- szczypta
soli- 120g posiekanych
orzechów włoskichMasło i
czekoladę roztop w garnku na parze (do jednego garnka wlej trochę
wody, postaw na nim drugi garnek z
masłem i
czekoladą). Mieszaj, aż uzyska gładką konsystencję. Odstaw do wystygnięcia. W osobnej misce wymieszaj
jajka z
cukrem i ekstraktem z
wanilii. W kolejnej misce wymieszaj
mąkę z
solą. Połącz wszystkie trzy masy ze sobą, dodaj
orzechy włoskie i dobrze wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia (użyłam blachy o wymiarach 25cmx30cm) i przelej masę. Piecz w 175oC około 20min. Ciasto powinno być delikatnie twarde na wierzchu, ale jeszcze miękkie w środku.