Wykonanie
Śledzie bardzo lubię i ciągle szukam przepisów by odkryć je na nowo :)Te przywiozłam prosto znad morza, świeże, nie solone.Składniki :1/2 kg świeżych sprawionych,
niesolonych śledzisólmąka,
olej do smażenia
Na sos:4-5 łyżek łyżek
oleju2 łyżki
słodkiej papryki2
pomidory, 2
cebulkiok. 1/2 - szklanki
wodymały kubek
śmietany, szczypta
cukru,
sól,
ostra papryka,
sok z cytrynyPrzygotowanie:Sprawione
śledzie oprószyć
solą,
pieprzem i skropić
octem lub zastosować
przyprawę do ryb, odstawićObtoczyć w
mące i usmażyć na
oleju na złoto
Cebulkę pokroić drobno i przesmażyć na
olejuPrzygotować sos: do
oleju wsypać
paprykę i powoli podgrzewać, rozprowadzić niewielką ilością
wodą, gdy się zagotuje dodać pokrojone w kostkę
pomidory i przesmażoną
cebulkę, zagotowaćPosoloną
śmietanę zahartować gorącym sosem i wlać do reszty sosu- podgrzać, ale nie gotować.Przyprawić do smaku
solą,
ostrą papryką,
sokiem z cytryny i
cukremUłożyć
śledzie w słoju przelewając je jeszcze ciepłym sosem.Zostawić na noc w lodówce, by
śledzie przeszły sosem.przepis stąd z moimi modyfikacjami.Zamiast
śmietany użyłam
jogurtu greckiego.Uważać, by się nie" zważył" z ciepłym sosem.
Śledzie były niezbyt grube, ale kroiłam je na pół do smażenia.