ßßß
Ciasto:2 szklanki mąkiszczypta soliwodakilka łyżek olejuNadzienie:500 ml świeżych jagódcukiersłodka śmietanaWykonanie:Z mąki, soli i wody i oleju zagniatam dość luźne ciasto, zagniatam, aż będzie elastyczne i rozwałkowuję na cienki placek.
Szklanką wycinam kółka, nakładam po łyżeczce jagód, posypuje odrobiną cukru i składam na pół po czym zlepiam brzegi razem, tak by nic nie wydostało się na zewnątrz.
Gotowe pierogi układam na posypanym mąką blacie i w garnku zagotowuję wodę z dodatkiem soli.
Pierogi wrzucam na gotująca się wodę, zamieszam by nie przywarły do dna. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, gotuje je ok 5 min, wyjmuje na durszlak i przelewam zimną wodą. Nakładam na talerz i podaję ze śmietanką.SMACZNEGO!