ßßß Cookit - przepis na Pierogi z jagodami - smak lata

Pierogi z jagodami - smak lata

nazwa

Wykonanie

To jeden z moich ulubionych smaków lata...
CIASTO:
3 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody lub więcej (zależy ile wchłonie mąka)
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli
FARSZ:
200 g jagód
parę łyżek cukru
Dodatkowo :
wiejska gęsta śmietana
cukier do posypania
garść jagód
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej wgłębienie, dodajey sól, olej .
Stopniowo dodawać gorącą wodę i wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia.
Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykryć ściereczką aby nie przesychało.
Nastawiamy wodę w garnku , solimy, dodajemy odrobinę oleju.
Ciasto trzeba podzielić na 2 lub 3 części, rozwałkować kolejno na placki (pozostałe czekają przykryte). Małą szklanką lub foremką wycinać kółka, w środek wkładać farsz ( 1 czubatą łyżeczkę), składać na pół i zlepiać brzegi.
Wrzucać pierożki na wrzątek, po wypłynięciu gotować około 2-3 minuty.
Podajemy z wiejską gęstą śmietaną, posypane odrobiną cukru i jagodami.
* Przepis bazowy na ciasto pierogowe pochodzi z wcześniejszych wpisów : pierogi razowe z soczewicą .
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/07/pierogi-z-jagodami-smak-lata.html