ßßß

CIASTO:3 szklanki mąki1 szklanka gorącej wody lub więcej (zależy ile wchłonie mąka)1 łyżka oleju1/2 łyżeczki soliFARSZ:200 g jagódparę łyżek cukruDodatkowo :wiejska gęsta śmietanacukier do posypaniagarść jagódMąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej wgłębienie, dodajey sól, olej .Stopniowo dodawać gorącą wodę i wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia.Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykryć ściereczką aby nie przesychało.Nastawiamy wodę w garnku , solimy, dodajemy odrobinę oleju.Ciasto trzeba podzielić na 2 lub 3 części, rozwałkować kolejno na placki (pozostałe czekają przykryte). Małą szklanką lub foremką wycinać kółka, w środek wkładać farsz ( 1 czubatą łyżeczkę), składać na pół i zlepiać brzegi.Wrzucać pierożki na wrzątek, po wypłynięciu gotować około 2-3 minuty.Podajemy z wiejską gęstą śmietaną, posypane odrobiną cukru i jagodami.
* Przepis bazowy na ciasto pierogowe pochodzi z wcześniejszych wpisów : pierogi razowe z soczewicą .