Wykonanie
To jeden z moich ulubionych smaków lata...
CIASTO:3 szklanki
mąki1 szklanka gorącej
wody lub więcej (zależy ile wchłonie
mąka)1 łyżka
oleju1/2 łyżeczki
soliFARSZ:200 g
jagódparę łyżek
cukruDodatkowo :wiejska gęsta
śmietanacukier do posypaniagarść
jagódMąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej wgłębienie, dodajey
sól,
olej .Stopniowo dodawać gorącą
wodę i wyrabiać ciasto, zagarniając
mąkę do środka wgłębienia.Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykryć ściereczką aby nie przesychało.Nastawiamy
wodę w garnku , solimy, dodajemy odrobinę
oleju.Ciasto trzeba podzielić na 2 lub 3 części, rozwałkować kolejno na placki (pozostałe czekają przykryte). Małą szklanką lub foremką wycinać kółka, w środek wkładać farsz ( 1 czubatą łyżeczkę), składać na pół i zlepiać brzegi.Wrzucać pierożki na wrzątek, po wypłynięciu gotować około 2-3 minuty.Podajemy z wiejską gęstą
śmietaną, posypane odrobiną
cukru i
jagodami.
* Przepis bazowy na ciasto pierogowe pochodzi z wcześniejszych wpisów : pierogi
razowe z
soczewicą .