ßßß
Babka Bounty - nazwana jak słynny batonik, to najlepsze czekoladowe ciasto z zatopionym w nim kokosowym nadzieniem. U mnie bardziej jak gorzka wersja batonika (taki lubię) z intensywnie czekoladowym ciastem, ale możecie w podobny sposób nadziać swojego ulubionego murzynka :). Nadzienie kokosowe lekko się kruszy, ciasto kroimy na grubsze kawałki, by całość ładnie się trzymała. Bardzo polecam!Składniki na ciasto czekoladowe:200 g mąki pszennejpół łyżeczki sody oczyszczonej50 g kakao200 g drobnego cukru do wypieków175 g masła2 jajka1 łyżka ekstraktu z wanilii80 ml kwaśnej śmietany125 ml wrzącej wody175 g czekoladowych drobinek (chocolate chips), gorzkich lub mlecznychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do malaksera włożyć mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, wanilię, śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Powoli dolewać wrzącą wodę, cały czas miksując. Wsypać czekoladowe drobinki i wymieszać.Nadzienie kokosowe:1 białko (z dużego jajka, 40 g)130 g cukru pudru10 g skrobi ziemniaczanej150 g wiórków kokosowych50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Białko ubić do sztywności. Ubijać dalej, stopniowo dosypując cukier puder, łyżka po łyżce. Powinna powstać gęsta i klejąca masa białkowa. Dodać skrobię, wiórki kokosowe, śmietanę kremówkę i wymieszać do połączenia.Ściskając masę kokosową w dłoniach uformować z niej gruby wałeczek o długości keksówki (30 cm), może być w częściach - będzie lepiej go przenosić.Część ciasta (od 1/3 ciasta do połowy ciasta) przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 30 x 11 cm. Na środku ciasta położyć kokosowy wałeczek, lekko wciskając go w ciasto, następnie przykryć pozostałym ciastem czekoladowym.Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 65 - 75 minut lub do tzw. suchego patyczka (na patyczku mimo to mogą pozostać czekoladowe farfocle, ale nie powinno być śladu surowego ciasta). Wyjąć, wystudzić i polać polewą czekoladową.Polewa czekoladowa:80 ml śmietany kremówki 36%80 g gorzkich chocolate chips lub posiekanej gorzkiej czekoladyW małym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę. Podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Do śmietanki wsypać chocolate chips i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Odczekać do lekkiego zgęstnienia polewy.Uwaga: ciasto można też piec w formie o średnicy 25 cm z kominem, wtedy pieczemy je krócej, około 60 minut - ciasto będzie odrobinę niższe.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - La Cucina di Milena, przepis zmieniony.