ßßß Cookit - przepis na Pasta z awokado

Pasta z awokado

nazwa

Wykonanie

Awokado - od jakiegoś czasu moja wielka miłość. Wcześniej go po prostu nie lubiłam, ale że smaki się zmieniają z wiekiem, teraz nie wyobrażam sobie bez niego życia. Co najmniej dwa razy w tygodniu jem je na kanapki, dodaje także do dań obiadowych. Robię również quacamole . Awokado jest bardzo zdrowe, obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluję ciśnienie krwi. Jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9). Wpływa także dobrze na układ nerwowy. Zawiera witaminę C, E i A, witaminy B oraz kwas foliowy. Reguluje poziom cukru we krwi i ma w sobie dużo luteiny - związku tak potrzebnego naszym oczom. Awokado ma co prawda troszku kalorii, ale są to dobre kalorie i warto włączyć awokado do codziennej diety. Jest także rewelacyjne, aby zapobiegać cukrzycy typu 2, więc osoby z problemem insulinooporności i pcos a także z cukrzycą mogą je jeść. Moim zdaniem jemy go zbyt mało, a można takie awokado wykorzystać codziennie do smarowania pieczywa zamiast masła, to zdecydowanie lepsze rozwiązanie dla naszego zdrowia. A wy lubicie awokado ??? napiszcie w komentarzach, do czego dodajecie ?
Składniki:
- dojrzałe awokado
- sól, pieprz
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka suszonej cebuli
Kupując awokado wybierajcie te miękkie, aby można było go od razu użyć. Jak dostaniecie twarde to zostawcie go niech dojrzeje. Awokado kroimy na pół i wyciskamy lub wydrążamy miąższ łyżeczką. Rozgniatamy widelcem. Dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i suszoną cebulę. Wszystko razem mieszamy. I już mamy gotową pastę. Do kanapek z jajkiem, pomidorem rewelacja, do tacos, tortilli lub jako dip. No i awokado jest bardzo, ale to bardzo zdrowe.
Źródło:https://www.kulinarnamaniusia.pl/2019/01/pasta-z-awokado.html