Wykonanie
Awokado - od jakiegoś czasu moja wielka miłość. Wcześniej go po prostu nie lubiłam, ale że smaki się zmieniają z
wiekiem, teraz nie wyobrażam sobie bez niego życia. Co najmniej dwa
razy w tygodniu jem je na kanapki, dodaje także do dań obiadowych. Robię również quacamole .
Awokado jest bardzo zdrowe, obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluję ciśnienie
krwi. Jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9). Wpływa także dobrze na układ nerwowy. Zawiera witaminę C, E i A, witaminy B oraz kwas foliowy. Reguluje poziom
cukru we
krwi i ma w sobie dużo luteiny - związku tak potrzebnego naszym oczom.
Awokado ma co prawda troszku kalorii, ale są to dobre kalorie i warto włączyć
awokado do codziennej diety. Jest także rewelacyjne, aby zapobiegać cukrzycy typu 2, więc osoby z problemem insulinooporności i pcos a także z cukrzycą mogą je jeść. Moim zdaniem jemy go zbyt mało, a można takie
awokado wykorzystać codziennie do smarowania
pieczywa zamiast
masła, to zdecydowanie lepsze rozwiązanie dla naszego zdrowia. A wy lubicie
awokado ??? napiszcie w komentarzach, do czego dodajecie ?Składniki:- dojrzałe
awokado-
sól,
pieprz- łyżka
soku z cytryny- łyżeczka suszonej
cebuliKupując
awokado wybierajcie te miękkie, aby można było go od razu użyć. Jak dostaniecie twarde to zostawcie go niech dojrzeje.
Awokado kroimy na pół i wyciskamy lub wydrążamy miąższ łyżeczką. Rozgniatamy widelcem. Dodajemy
sok z cytryny,
sól,
pieprz i suszoną
cebulę. Wszystko razem mieszamy. I już mamy gotową pastę. Do kanapek z
jajkiem,
pomidorem rewelacja, do tacos, tortilli lub jako dip. No i
awokado jest bardzo, ale to bardzo zdrowe.