ßßß Cookit - przepis na Przepyszne ciasto z prażonym słonecznikiem i masą toffi

Przepyszne ciasto z prażonym słonecznikiem i masą toffi

nazwa

Wykonanie

Lista składników
[n] Biszkopt 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao [n] Masa ze słonecznika 500 g słonecznika, wyłuskany 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru [n] Masa toffi 1 puszka toffi lub masy kajmakowej 1 kostka masła [n] Masa ze śmietany 500 ml śmietany kremówki 2 śnieżki 1 łyżeczka żelatyny w proszku, z lekkim czubkiem
Dostałam ten przepis od mojej siostrzenicy Madziuni. Delikatnie go zmodyfikowałam, ale wyszedł pyszny. Jeden dzień i już go nie było. To ciasto będzie moim pewniakiem na różne imprezy 🙂
Przygotowanie słonecznika – na patelni roztopić masło z cukrem. Dodać słonecznik i smażyć aż słonecznik się lekko zarumieni. Uważać żeby nie przypalić !!!! Jak już słonecznik jest uprażony zdjąć patelnię z ognia i odstawić aż ostygnie. Następnie pokruszyć.
Wykonanie biszkoptuBiałka ubić na sztywną pianę. Następnie podczas ubijania wsypywać powoli cukier puder i cukier waniliowy. Dodawać po jednym żółtku i za każdym razem wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać razem i powoli dodawać do masy jajecznej. Mieszać już delikatnie.
Wykonanie biszkoptu w thermomix patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ Tylko kakao dodać razem z mąką.
Pieczenie – blaszkę o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać biszkopt. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C przez 30 minut. Ostudzić biszkopt.
Masa toffimasło utrzeć na gładką masę i wmieszać masę kajmakową lub toffi. Dodawać po łyżce i cały czas mieszać.
Masa toffi w thermomix – do naczynia miksującego dodać masło i masę toffi, wymieszać obroty 6, czas 5 sekund
Masa śmietanowa – żelatynę wsypać do małego kubka i zalać zimną wodą. Tylko tyle żeby napęczniała. Następnie zalać żelatynę wrzącą wodą, tyle żeby można było rozmieszać. Dokładnie wymieszać i odstawić aż ostygnie i lekko zacznie gęstnieć. Śmietanę ubić. Jak już jest prawie sztywna wsypać proszek śnieżki i dalej ubijać aż zgęstnieje. Dodać gęstniejącą żelatynę, wymieszać dokładnie, ale delikatnie.
Masa śmietanowa w thermomix – tutaj zaczyna się pod górkę 🙂 ubijać z motylkiem. Ja zawsze ubijam na obroty 3,5, ale czas to już uważam. Obserwuje przez otwór miarki. Jak już śmietana jest prawie ubita wsypać proszek ze śnieżki, wymieszać obroty 3,5, czas 4 sekundy
Dodać przygotowaną wcześniej żelatynę, wymieszać obroty 3,5, czas 2 sekundy. Przygotowanie żelatyny opisuje wyżej.
Składanie ciasta – zimny biszkopt przeciąć na pół, zdjąć górną warstwę. Na pierwszą warstwę ciasta rozłożyć połowę masy toffi i mniej jak połowę słonecznika.
Teraz wylać masę ze śmietany i położyć płat ciasta. Lekko przydusić.
Wstawić ciasto do lodówki, ale szczelnie przykryć, żeby nie nasiąknęło zapachem innych produktów.
Ciasto jest rewelacyjne, polecam. Dziękuje Madziunia
Źródło:http://kuchniapokolen.pl/przepyszne-ciasto-z-prazonym-slonecznikiem-i-masa-toffi