Wykonanie
Lista składników[n]
Biszkopt 6
jajek 1 szklanka
mąki 1 szklanka
cukru pudru 1 łyżeczka
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
cukru waniliowego 2 łyżki
kakao [n] Masa ze
słonecznika 500 g
słonecznika, wyłuskany 1 kostka
masła 3/4 szklanki
cukru [n] Masa
toffi 1 puszka
toffi lub masy kajmakowej 1 kostka
masła [n] Masa ze
śmietany 500 ml
śmietany kremówki 2
śnieżki 1 łyżeczka
żelatyny w proszku, z lekkim czubkiemDostałam ten przepis od mojej siostrzenicy Madziuni. Delikatnie go zmodyfikowałam, ale wyszedł pyszny. Jeden dzień i już go nie było. To ciasto będzie moim pewniakiem na różne imprezy 🙂
Przygotowanie
słonecznika – na patelni roztopić
masło z
cukrem. Dodać
słonecznik i smażyć aż
słonecznik się lekko zarumieni. Uważać żeby nie przypalić !!!! Jak już
słonecznik jest uprażony zdjąć patelnię z ognia i odstawić aż ostygnie. Następnie pokruszyć.
Wykonanie
biszkoptu –
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie podczas ubijania wsypywać powoli
cukier puder i
cukier waniliowy. Dodawać po jednym
żółtku i za każdym razem wymieszać.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao wymieszać razem i powoli dodawać do masy jajecznej. Mieszać już delikatnie.Wykonanie
biszkoptu w thermomix patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ Tylko
kakao dodać razem z
mąką.
Pieczenie – blaszkę o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać
biszkopt. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C przez 30 minut. Ostudzić
biszkopt.Masa
toffi –
masło utrzeć na gładką masę i wmieszać masę kajmakową lub
toffi. Dodawać po łyżce i cały czas mieszać.Masa
toffi w thermomix – do naczynia miksującego dodać
masło i masę
toffi, wymieszać obroty 6, czas 5 sekundMasa śmietanowa –
żelatynę wsypać do małego kubka i zalać zimną
wodą. Tylko tyle żeby napęczniała. Następnie zalać
żelatynę wrzącą
wodą, tyle żeby można było rozmieszać. Dokładnie wymieszać i odstawić aż ostygnie i lekko zacznie gęstnieć.
Śmietanę ubić. Jak już jest prawie sztywna wsypać proszek
śnieżki i dalej ubijać aż zgęstnieje. Dodać gęstniejącą
żelatynę, wymieszać dokładnie, ale delikatnie.Masa śmietanowa w thermomix – tutaj zaczyna się pod górkę 🙂 ubijać z motylkiem. Ja zawsze ubijam na obroty 3,5, ale czas to już uważam. Obserwuje przez otwór miarki. Jak już
śmietana jest prawie ubita wsypać proszek ze
śnieżki, wymieszać obroty 3,5, czas 4 sekundyDodać przygotowaną wcześniej
żelatynę, wymieszać obroty 3,5, czas 2 sekundy. Przygotowanie
żelatyny opisuje wyżej.Składanie ciasta – zimny
biszkopt przeciąć na pół, zdjąć górną warstwę. Na pierwszą warstwę ciasta rozłożyć połowę masy
toffi i mniej jak połowę
słonecznika.Teraz wylać masę ze
śmietany i położyć płat ciasta. Lekko przydusić.Wstawić ciasto do lodówki, ale szczelnie przykryć, żeby nie nasiąknęło zapachem innych produktów.Ciasto jest rewelacyjne, polecam. Dziękuje Madziunia