Wykonanie
Cudowna
tarta bez pieczenia, taka hmm.. amerykańsko - angielska i z akcentami szwajcarskimi. Nic więc
dziwnego, że smakuje wielu ;). Znajdziecie tutaj słynne brytyjskie
ciasteczka bourbon biscuits (choć na spód można też wykorzystać Oreo lub inne ulubione markizy przekładane
kremem czekoladowym),
serek kremowy philadelphia,
masło orzechowe i w końcu - Toblerone (posiekany do kremu jak i użyty do polewy). Do kremu dla puszystości dodajemy ubitą kremówkę. Bajka! Ciasto zeszło w Sylwestra, więc kolejnego dnia robiłam nowe do zdjęcia. Cudownie kremowy deser, który potrzebuje jednak porządnego schłodzenia przez noc, by osiągnąć właściwą konsystencję. Każdy mówił, że słodkie, że po jednym kawałku ma się dość... ale sięgał po kolejny ;). Po prostu wciąga. Sprawdźcie, jak to jest naprawdę!Składniki na spód:300 g
ciastek Oreo lub Neo z nadzieniem
czekoladowym (2 opakowania) lub bourbon biscuits lub innych
ciastek czekoladowych przekładanych
kakaowym kremem60 g
masła, roztopionegoSkładniki na spód umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Masę
ciasteczkową przesypać do wyższej (5 cm) formy do tarty o średnicy 22 cm dół i 25 cm góra, może być z wyjmowanym dnem. Wysypać do niej
ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie wgnieść w dno i boki formy do połowy (nie ubijać zbyt mocno). Schłodzić przez 30 minut w lodówce.Krem z
masła orzechowego:500 g
serka kremowego philadelphia, schłodzonego1 szklanka
masła orzechowego (gładkiego, bez kawałków orzeszków)1 szklanka
cukru pudru100 g Toblerone (1 batonik), posiekany200 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonejW misie miksera umieścić
serek kremowy,
masło orzechowe i
cukier puder. Zmiksować, do połączenia i gładkości. Dodać posiekany batonik i krótko wymieszać.W osobnym naczyniu ubić
śmietanę kremówkę. Dodawać do kremowej masy orzechowej, w
trzech turach, delikatnie i krótko mieszając, tylko do połączenia się składników.Powstałą masę wyłożyć na spód
ciasteczkowy, wyrównać i schłodzić.Polewa z Toblerone:80 ml
śmietany kremówki 36%100 g Toblerone (1 batonik), posiekanyW małym garnuszku podgrzać kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać do niej posiekany batonik i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do połączenia się składników i powstania polewy. Polewa będzie zawierała kawałki
orzechów z batonika :).Polewę wylać na lekko schłodzone ciasto, szybko rozprowadzić szpatułką. Ciasto umieścić w lodówce na całą noc (12 godzin).Smacznego :-).
Źródło inspiracji - snackworks.ca .