Wykonanie
Słynny amerykański deser z nutellą - nutella pie. Ciasto bez pieczenia - czarny spód z
ciasteczek Oreo i 3-składnikowe proste nadzienie, które przygotujecie w 3 minuty :-). Deser bardzo kremowy, który wymaga przechowywania w lodówce. Zdecydowanie dla nutellomaniaków ;-).Składniki na spód:300 g
ciastek Oreolub Neo z nadzieniem
czekoladowym (2 opakowania)60 g
masła, roztopionegoSkładniki na spód umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Masę
ciasteczkową przesypać do wyższej (5 cm) formy do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 22 cm dół i 25 cm góra. Wysypać do niej
ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno i boki formy do połowy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.Nadzienie z nutelli:250 g
serka kremowego typu philadelphia, schłodzonego400 g nutelli, z szafki kuchennej czyli w temperaturze pokojowej250 ml
śmietany kremówki 36% (lub double cream 48-50%), schłodzonejW misie miksera umieścić
serek kremowy i nutellę: zmiksować do połączenia (bez ubijania, mieszadło miksujące). W osobnym naczyniu ubić schłodzoną kremówkę i dodać w 3 turach do masy z nutellą, delikatnie mieszając do połączenia i zlikwidowania smug
bitej śmietany. Nadzienie przełożyć na spód
ciasteczkowy, wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce (10 - 12 godzin).Ponadto:200 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżeczki
cukru pudrugarstka
orzechów laskowychkilka kostek
gorzkiej czekoladyŚmietanę kremówkę i
cukier puder ubić do sztywności. Wyłożyć na schłodzony deser. Na górę wysypać podpieczone, obrane i wystudzone
orzechy laskowe oraz zetrzeć kilka kostek
gorzkiej czekolady.Przechowywać w lodówce.Uwaga: do nadzienia nie polecam
śmietany kremówki 30% (wtedy konieczny będzie dodatek
żelatyny).Smacznego :-).