ßßß Cookit - przepis na Prosta czekoladowo-korzenna tarta

Prosta czekoladowo-korzenna tarta

nazwa

Wykonanie

Przepis na tą tartę jest banalnie prosty. Potrzebujemy 4 składników - korzennych ciastek, masła, czekolady i śmietany kremówki. Każdemu wyjdzie. U mnie dzisiaj, w wersji korzennej ale na zwykłych herbatnikach też wyjdzie. Tak na prawdę możecie wybrać swoje ulubione herbatniki. Tarta jest mega czekoladowa i z lekko chrupiącym spodem. Do przepisu, warto jest wziąć dobrą jakościowo czekoladę.
(forma o średnicy 24cm)
Składniki:
- 150g korzennych ciastek (użyłam tych samych co do kremu - klik)
- 250g gorzkiej czeklady
- 50g białej czekolady
- 400ml śmietany kremówki
- 100g masła
Ciastka rozłożyć na blaszce i piec je w piekarniku nagrzanym do 150C przez 10 minut.
W tym czasie, rozpuścić, na średnim ogniu, masło. Nie doprowadzić do wrzenia.
Ciastka połamać i przełożyć je do malaksera. Dodać ciepłe masło. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć dno formy do tarty* i piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 minut.
W kąpieli wodnej, rozpuścić czekoladę (gorzką i białą - ich ilość zależy od Waszego upodobania) razem ze śmietaną. Od czasu do czasu mieszać. Masę lekko wystudzić i lekko zmiksować (opcjonalnie dodać cukru pudru, jeśli będzie za mało słodkie). Przelać na podpieczony spód. Tartę wsadzić do lodówki i schłodzić min.2 godziny. Przed podaniem wyjąć z lodówki, aby tarta się dobrze kroiła. Udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi lub oprószyć cynamonem.
Smacznego!
____________________________
/*wpis zawiera lokowanie produktu/
* najlepiej użyć taką, co ma wyjmowane dno, np taką, dostępną w sklepie Rossi.
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2013/12/i-cake-prosta-czekoladowo-korzenna-tarta.html