Wykonanie
Chcesz przenieść się w świat czekoladowej rozkoszyyyy ? Koniecznie przygotuj tą tartę! Jest niesamowicie słodka i pyszna. Samo przygotowanie też nie sprawi Wam trudności.Składniki- 2 opakowania
ciastek - kruchych z
czekoladą ( np. holenderskie )- 1
granat- 3/4 kostki
masła- 2
czekolady gorzkie ( wedel )- 2
czekolady białe- 300ml
śmietanki 30%- nutella ( kilka łyżeczek )Sposób przygotowaniaSpód :
Ciastka blendujemy z
masłem. Do posmarownaych
masłem foremek wykładamy masę
ciasteczkową i na ok 16-17 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie odstawiamy do wystygnięcia, żeby nasz spód stwardniał. Kiedy nie będzie gorący wykładamy odrobinę nutelli na dno ( nie przesadźcie, ponieważ deser sam w sobie jest słodki ).Teraz przygotujmy masę: Zaczniemy do ciemnej. W kąpieli
wodnej ( w garczku zagotuj
wodę postaw na niej miskę blaszaną z
czekoladą ) rozpuszczamy
czekoladę, następnie zestawiamy znad garczka i dodajemy 200ml
śmietanki. Odstawiamy do wystygnięcia i przelewamy do naszych foremek. Wstawiamy do lodówki na ok. 30minTeraz masa z
białej czekolady, przygotowanie wygląda identycznie jednak do
czekolady dodajemy 100ml
śmietanki. Odstawiamy, aby przestygła, wylewamy jasną masę. Teraz całość posypujemy
granatem.Każdą foremkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki. Najlepiej spożywać po ok 3-4 godzinach po schłodzeniu w lodówce, wtedy masa dobrze tężeje.
E.O