Wykonanie
Cudowny serniczek na zimno o smaku
czekoladowo -
pomarańczowym, do którego użyłam
czekoladek Terry's. Jeśli macie problem z zakupem tych
czekoladek możecie użyć zamiast nich
mleczną czekoladę oraz do masy serowej dodać otartą skórkę z dwóch
pomarańczy (wcześniej ją szorujemy szczoteczką i sparzamy skórkę) oraz łyżeczkę ekstraktu z
pomarańczy. To typowo zimowe smaki, ale wystarczy wyjrzeć przez okno - zima się nie poddaje ;-). Dodatkowym plusem jest to, że do sernika nie używamy
żelatyny a samo wykonanie jest proste. Bardzo polecam!Składniki na spód:160 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive40 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera -
ciastka umieszczamy w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzamy mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu łączymy z roztopionym
masłem.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Masę
ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką. Odstawić do lodówki.Masa serowa:300 ml
śmietany kremówki 36%200 g
czekoladek Terry's500 g
serka kremowego typu philadelphia, schłodzonego
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Wsypać
czekoladki Terry's, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się
czekolady (w razie konieczności przetrzeć przez sitko by sos
czekoladowy był jednolity, bez grudek). Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.Schłodzoną masę
czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania
białek), do otrzymania gęstego kremu. Dodawać
serek kremowy, w
trzech turach, ubijając po każdym dodaniu. Ubijać do powstania jednolitej masy serowej, nie dłużej.Masę
serową przełożyć na schłodzony spód, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Polewa czekoladowa:80 g
mlecznej czekolady, posiekanej40 ml
śmietany kremówki 36%
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zestawić z palnika. Wsypać posiekaną
czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się
czekolady (w razie konieczności przetrzeć przez sitko by sos
czekoladowy był jednolity, bez grudek). Poczekać chwilę, do lekkiego zgęstnienia.Dodatkowo:150 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżeczka
cukru pudruczekoladki Terry's do ozdobySernik uwolnić z tortownicy i polać
polewą czekoladową, odstawić do lodówki do zgęstnienia.
Śmietanę kremówkę ubić z
cukrem pudrem. Udekorować sernik wyciskając
bitą śmietanę z rękawa cukierniczego zakończonego tylką z wciętą gwiazdką np. Wilton 1M. Ozdobić
czekoladkami.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).