Wykonanie
Dobrze, teraz
pora na totalnie niesamowity deser. Dlaczego niesamowity? Ponieważ smakuje wybornie a przygotowuje się go z dziecinną łatwością! A teraz spójrzmy na składniki.
Ciastka, Toblerone, czekolada? Czy z tego może w ogóle wyjść coś nieciekawego? ;) Na ten przepis natknęłam się tutaj . Jest to sernik na zimno (czyli nie wymaga pieczenia) ale bez użycia
żelatyny. Rolę spoiwa pełni
czekolada :) Kruchy
ciastkowy spód i kremowe ciasto z wyczuwalnym smakiem nugatu. Ach… Jak wspominam jego smak podczas pisania tego tekstu, to tak sobie myślę, że chyba zrobię go ponownie :) Gdybyście chcieli je robić na np. odwiedziny Gości, pamiętaj, że ciasto chłodzi się przez noc w lodówce dlatego trzeba przygotować je dzień wcześniej.
Składniki: na tortownicę o średnicy 20 cmNa spód:160 g
ciastek digestive w gorzkiej
czekoladzie50 g roztopionego
masłaNa masę
serową:250 g
sera kremowego lub
twarożku śmietankowego do serników300 ml
śmietany kremówki 36%100 g batonika toblerone120 g
białej czekoladyWykonanie:Spód:
Ciastka drobno kruszymy i mieszamy z
masłem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy masę
ciasteczkową i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Masa serowa:
Śmietanę ubijamy. Do ubitej dodajemy
serek i dokładnie mieszamy (może być mikserem).
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej. Następnie dodajemy Roztopioną dodawać do masy serowej i szybko wymieszamy lub miksujemy. Na koniec dodajemy drobno pokruszone toblerone i mieszamy.Masę
serową wykładamy na schłodzony wcześniej spód i wyrównujemy powierzchnię. Chłodzimy przez noc w lodówce. Smacznego!