Wykonanie
piątek, 20 Czerwiec 2014, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »Sernik na zimno idealnie sprawdzi się podczas letnich spotkań i przyjęć. Możemy go modyfikować dodając za każdym razem inne
owoce lub zmieniając
ciasteczka na przykład na
czekoladowe. U mnie dziś wersja z
borówkami amerykańskimi, które bardzo cenię nie tylko ze względu na ich smak, ale również składniki odżywcze.
Borówki są niezastąpionym elementem zbilansowanej i zdrowej diety. Bogate są zwłaszcza w mikro i makroelementy, a w szczególności w wapń, fosfor i potas. Zawierają również znaczne ilości związków antyoksydacyjnych, czyli substancji, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie oraz działają regeneracyjnie na wzrok. A co najważniejsze są takie pyszneSkładniki podane poniżej wystarczą na małą tortownicę o średnicy około 20 centymetrów. Ja zazwyczaj robię w dwóch małych foremkach do tart, wtedy każdy ma swojąspód:180 gram kruchych
ciastek (np. digestive)50 gram
masłamasa serowa:250 gram
serka typu Philadelphia150 gram (1,5 tabliczki) dobrej
białej czekoladyszklanka (250ml) słodkiej
śmietanki min. 30%dodatkowo:szklanka
borówek amerykańskichTortownicę lub foremki wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka bardzo drobno kruszymy najlepiej za pomocą robota kuchennego. Rozpuszczamy
masło i dokładnie mieszamy z okruszkami
ciastek. Wykładamy masą spód foremek, dobrze dociskając. Wkładamy do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Śmietankę ubijamy i delikatnie mieszamy z
serkiem (możemy zrobić to mikserem na wolnych obrotach). Dodajemy rozpuszczoną
czekoladę i jeszcze raz miksujemy, aż do połączenia się składników. Przekładamy masę
serową na przygotowany wcześniej spód.Umyte i osuszone
borówki układamy jedną przy drugiej na naszym serniczku. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Sfinansowano z Funduszu Promocji
Owoców i Warzyw