ßßß
Potrzebujemy (blacha 24x24cm):spód:- 250g ciastek typu pieguski,- 100g czekolady białej (możecie pominąć),- 70g miękkiego masła,masa serowa:- 400g sera kanapkowego Hochland (śmietankowego),- 250g sera mascarpone,- 4 jaja,- 180g cukru,- 1 łyżka mąki pszennej,- 100g białej czekoladysos:- 250g borówek,- 60g cukru,dodatkowo do przybrania:- 200g borówek.Spód :Ciastka i czekoladę pokruszyć, połączyć z masłem, wyłożyć dno formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec 10min w 180st.Masa serowa:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Sery ubić z cukrem, wbijać po 1 jajku i cały czas miksować, dodać mąkę i rozpuszczoną czekoladę - zmiksować. Wylać na spód z ciastek i piec ok. 40min - do suchego patyczka. Ostudzić.Sos:Borówki umyć, oczyścić, przełożyć do misy blendera, dodać cukier i zblenderować. Powstały sos przetrzeć przez sitko i przełożyć do garnuszka.Na ciasto wyłożyć oczyszczone i wysuszone borówki. Podawać z podgrzanym sosem borówkowym.