Wykonanie
Przepis na ten sernik dostałam od Basi, która gwarantowała smak i to, iż każdy kto go skosztuje będzie zachwycony! Nie pomyliła się :) Dziękuję Baś :)Niestety nie udało mi się dostać
malin, więc stanęło na borówkach, ale możecie go zrobić również z
truskawkami :)Sernik upieczony na specjalną okazję - urodziny mojego taty - Tatuśku, jeszcze raz wszystkiego dobrego :*
Potrzebujemy (blacha 24x24cm):spód:- 250g
ciastek typu pieguski,- 100g
czekolady białej (możecie pominąć),- 70g miękkiego
masła,masa serowa:- 400g
sera kanapkowego Hochland (
śmietankowego),- 250g
sera mascarpone,- 4
jaja,- 180g
cukru,- 1 łyżka
mąki pszennej,- 100g
białej czekoladysos:- 250g
borówek,- 60g
cukru,dodatkowo do przybrania:- 200g
borówek.Spód :
Ciastka i
czekoladę pokruszyć, połączyć z
masłem, wyłożyć dno formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec 10min w 180st.Masa serowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Sery ubić z
cukrem, wbijać po 1
jajku i cały czas miksować, dodać
mąkę i rozpuszczoną
czekoladę - zmiksować. Wylać na spód z
ciastek i piec ok. 40min - do suchego patyczka. Ostudzić.Sos:
Borówki umyć, oczyścić, przełożyć do misy blendera, dodać
cukier i zblenderować. Powstały sos przetrzeć przez sitko i przełożyć do garnuszka.Na ciasto wyłożyć oczyszczone i wysuszone
borówki. Podawać z podgrzanym sosem
borówkowym.