Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 16 października 2013 r. Snickers - baton składający się z
orzeszków ziemnych, karmelu i nugatu polanych
mleczną czekoladą, która doskonale poprawia humor. Swoje psychostymulacyjne działanie zawdzięcza fenyloetyloaminie i teobrominie. Obie te substancje zwiększają poziom dopaminy, która z kolei powoduje zwyżkę nastroju i zwiększenie zdolności koncentracji. Został wymyślony przez Franklina Clarencea Marsa w 1930 roku. Zauważmy, że batonik jest już sędziwym staruszkiem mającym 83 lata.Jednak wiek nie ma tu nic do rzeczy, uwielbiam te batony, jeśli i dla Was są faworytami, to
tarta ze Snickersami będzie spełnieniem wszelkich fantazji kulinarnych. Jest to
słodycz bez pieczenia z
serkiem waniliowym i gotowymi batonikami. Składa się z
trzech warstw. Na spodzie ułożyłam zmiksowane
ciasteczka Hit z nadzieniem
czekoladowym, posmarowałam kremem
waniliowo-karmelowym z dodatkiem rozdrobionych Snickersów, całość zwieńczyłam
bitą śmietaną, udekorowałam pozostałym karmelem i pokrojonym batonikiem. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki i aromaty się połączą i wymieszają, tworząc piękną harmonię:-)Inspiracją do wykonania tego ciasta był przepis z "Moich Wypieków", który zmodyfikowałam oraz miłość do Snickersów.
Tarta ze Snickersami Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 13 października . Uzależniająca
tarta ze Snickersami! To ciasto jest "niebezpiecznie" dobre, jeśli nie masz samokontroli w jedzeniu nawet nie próbuj:-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 40 min Łączny czas: 40 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekLiczba kilokalorii w porcji: dużoSkładniki:Spód:
Ciastka Hit z
czekoladowym nadzieniem : 300 g
gorzka czekolada : 50 g
masło (najlepiej Lurpak) w temperaturze pokojowej : 50 gKrem:
serek waniliowy : 250 gdulce de leche : 1 puszka (ok. 400 g)
biała czekolada : 70 gSnickersy : 3 (każdy po 60 g)
śmietanka kremówka 36% : 300 gPrzygotowanie:Wszystkie składniki na spód wkładam do malaksera i miksuję na mokry piasek.Formę do tarty o średnicy 25 cm smaruję
masłem i wsypuję do niej
ciasteczkową masę, wciskam w dno i boki formy.Schładzam do momentu przygotowania nadzienia.
Białą czekoladę rozpuszczam w "bain
marie". Łamię ją na kawałki i umieszczam w metalowej misce. W garnku gotuję
wodę, nad garnkiem umieszczam miskę.
Czekolada rozpuści się dzięki parze
wodnej, która będzie ogrzewała miskę.
Serek waniliowy wkładam do misy miksera i miksuję z połową dulce de leche (200 g), do gładkości.Dodaję roztopioną
czekoladę i miksuję do połączenia.Dwa batoniki Snickers siekam na 3 mm kawałki dodaję do masy i mieszam.Gotową masę wykładam na schłodzony spód.Wstawiam do lodówki wyrównuję.
Śmietankę ubijam na sztywno i nakładam na masę
waniliowo-karmelową.Pozostałą część kremu kajmakowego wyciskam fantazyjnie na wierzch tarty (wyciskałam z woreczka z odciętym
rogiem).Ostatniego Snickersa drobno kroję i prószę nim
słodycz.Schładzam.Ciasto przechowuję w lodówce.
Enjoy your meal!