ßßß Cookit - przepis na Tarta ze Snickersami

Tarta ze Snickersami

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 16 października 2013 r. Snickers - baton składający się z orzeszków ziemnych, karmelu i nugatu polanych mleczną czekoladą, która doskonale poprawia humor. Swoje psychostymulacyjne działanie zawdzięcza fenyloetyloaminie i teobrominie. Obie te substancje zwiększają poziom dopaminy, która z kolei powoduje zwyżkę nastroju i zwiększenie zdolności koncentracji. Został wymyślony przez Franklina Clarencea Marsa w 1930 roku. Zauważmy, że batonik jest już sędziwym staruszkiem mającym 83 lata.
Jednak wiek nie ma tu nic do rzeczy, uwielbiam te batony, jeśli i dla Was są faworytami, to tarta ze Snickersami będzie spełnieniem wszelkich fantazji kulinarnych. Jest to słodycz bez pieczenia z serkiem waniliowym i gotowymi batonikami. Składa się z trzech warstw. Na spodzie ułożyłam zmiksowane ciasteczka Hit z nadzieniem czekoladowym, posmarowałam kremem waniliowo-karmelowym z dodatkiem rozdrobionych Snickersów, całość zwieńczyłam bitą śmietaną, udekorowałam pozostałym karmelem i pokrojonym batonikiem. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki i aromaty się połączą i wymieszają, tworząc piękną harmonię:-)Inspiracją do wykonania tego ciasta był przepis z "Moich Wypieków", który zmodyfikowałam oraz miłość do Snickersów. Tarta ze Snickersami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 13 października . Uzależniająca tarta ze Snickersami! To ciasto jest "niebezpiecznie" dobre, jeśli nie masz samokontroli w jedzeniu nawet nie próbuj:-)
Oceny: 4 , 8
Czas przygotowania: 40 min Łączny czas: 40 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Liczba kilokalorii w porcji: dużo
Składniki:
Spód:
Ciastka Hit z czekoladowym nadzieniem : 300 g
gorzka czekolada : 50 g
masło (najlepiej Lurpak) w temperaturze pokojowej : 50 g
Krem:
serek waniliowy : 250 g
dulce de leche : 1 puszka (ok. 400 g)
biała czekolada : 70 g
Snickersy : 3 (każdy po 60 g)
śmietanka kremówka 36% : 300 g
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód wkładam do malaksera i miksuję na mokry piasek.
Formę do tarty o średnicy 25 cm smaruję masłem i wsypuję do niej ciasteczkową masę, wciskam w dno i boki formy.
Schładzam do momentu przygotowania nadzienia.
Białą czekoladę rozpuszczam w "bain marie". Łamię ją na kawałki i umieszczam w metalowej misce. W garnku gotuję wodę, nad garnkiem umieszczam miskę. Czekolada rozpuści się dzięki parze wodnej, która będzie ogrzewała miskę.
Serek waniliowy wkładam do misy miksera i miksuję z połową dulce de leche (200 g), do gładkości.
Dodaję roztopioną czekoladę i miksuję do połączenia.
Dwa batoniki Snickers siekam na 3 mm kawałki dodaję do masy i mieszam.
Gotową masę wykładam na schłodzony spód.
Wstawiam do lodówki wyrównuję.
Śmietankę ubijam na sztywno i nakładam na masę waniliowo-karmelową.
Pozostałą część kremu kajmakowego wyciskam fantazyjnie na wierzch tarty (wyciskałam z woreczka z odciętym rogiem).
Ostatniego Snickersa drobno kroję i prószę nim słodycz.
Schładzam.
Ciasto przechowuję w lodówce.
Enjoy your meal!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/10/tarta-ze-snickersami.html