ßßß Cookit - przepis na Jagielnik czekoladowy z wiśniami

Jagielnik czekoladowy z wiśniami

nazwa

Wykonanie

Przez Marzena 18 grudnia 2018
Składniki
kasza jaglana - 1 szklanka
mleko roślinne - 2 1/2 szklanki
czekolada wegańska - 2 sztuki (2 x 100 gram)
olej kokosowy - 3 łyżki
brązowy cukier lub cukier kokosowy lub pasta daktylowa - 2-3 łyżki
wanilia - 1/2 łyżeczki
mleko kokosowe (bardzo gęste) - 1/2 szklanki i 2 łyżki
mleko sojowe kokosowe w proszku - 3-4 łyżki
wiśnie z puszki lub maliny - 1 sztuka
ciasteczek wegańskie - 1 opakowanie
Instrukcje
Ciasteczka miksujemy w blenderze ma wyjść ok. 1 szklanki pokruszonych ciastek. Wysypujemy ciastka z blendera do miski, dodajemy olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Wsypujemy do foremki i ugniatamy. Wykładamy na spodzie jedną warstwę wiśni.
Kaszę podprażamy na patelni, przepłukujemy gorącą wodą i gotujemy w dwóch i pół szklankach mleka lub wody dodając 1 łyżkę brązowego cukru i 1 łyżeczkę soli.
Do ugotowanej i jeszcze gorącej kaszy dodajemy 1 czekoladę, 1/2 szklanki mleka kokosowego i olej kokosowy. Dosładzamy jeżeli mamy taką potrzebę. Po wymieszaniu wlewamy zawartość do blendera i miksujemy dokładnie na jednolitą masę.
Wylewamy na ciasto w foremce i zostawiamy w lodówce do wystygnięcia.
Polewa czekoladowa: 1 czekoladę rozpuszczamy z 2 łyżkami mleka kokosowego i 1 łyżką cukru.
gdy ciasto wystygnie, to polewamy polewą czekoladową i układamy wiśnie na górze.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/jagielnik-czekoladowy-z-wisniami