ßßß Cookit - przepis na 10. Krem speculoos.

10. Krem speculoos.

nazwa

Wykonanie

O kremie speculoos słyszałam już dawno, wy na pewno też, gdyż pojawia się na wielu blogach.
Bardzo ciekawił mnie smak tego smakołyku, a ostatnio robiąc porządki,
natrafiłam na paczkę ciasteczek korzennych ,
więc postanowiłam przyrządzić ten krem.
Można nim smarować kanapki, naleśniki, ciasteczka, placki czy inne pyszności.
Polecam także każdemu, kto jest fanem wyjadania kremów prosto ze słoiczka :)
PRZEPIS
200g ciasteczek korzennych
60g miodu
30g brązowego cukru
100g białej czekoalady
125ml mleka
50ml oleju
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 10 minut. Ciasteczka zmiksować na proszek. W garnuszku podgrzać mleko, cukier, miód i czekoladę, zalać zmiksowane ciasteczka. Dobrze wymieszać i na końcu dodać olej. Wymieszać jeszcze raz. Wlać jeszcze płynny do słoiczków. Po ostygnięciu przechowywać w lodówce.
Udanego weekendu! :)
Źródło:http://waniliaaa.blogspot.com/2014/01/10-krem-speculoos.html