Wykonanie
Na pewno każdy próbował kiedyś prawdziwego czeskiego Pilsnerka i na pewno wiecie też, jak trudno trafić na tak pyszne
piwko już poza granicami tego
kraju. A jednak w samym
sercu Warszawy, w Restauracji Bohemia możecie skosztować niepasteryzowanego
piwa Pilsner Urquell, identycznego jak w Czechach!
W restauracji umieszczonych jest pięć miedzianych tanków, który każdy może pomieścić 500l niepasteryzowanego
piwa. Przyjeżdża ono prosto z browaru w Pilźnie w czasie nie dłuższym niż 48 godzin.
Piwo jest transportowane w tankach mobilnych, w stałej temperaturze 4-6⁰C. Z racji, że jest to produkt niepasteryzowany, data jego przydatności jest ściśle określona i zakłada, że
piwo może leżakować zamknięte w tanku przez trzy tygodnie. Od momentu kiedy otwierany jest nowy tank, barman ma 7 dni na to aby wylać
piwo. Tanki z
piwem są stale chłodzone, tak by utrzymywać temperaturę w granicach 4 – 6 ⁰C. Jest to cała procedura, którą zapewniam, że w tej restauracji obsługa przestrzega bardzo pieczołowicie.
Jednak wysokiej jakości produkt, zaprezentowany w nietuzinkowy sposób byłby niczym gdyby nie Tapster. W potocznym nazewnictwie jest to barman, który dba o najwyższą jakość serwowanego
piwa. W Prazdroju w Pilźnie zwykło się mawiać, że to „ Browar
piwo warzy ale to barman je tworzy”. W tych krótkich słowach zawiera się istota pracy Tapstera, oraz jego ogromna rola. Zapewniam, że poprawne nalanie
piwa do kufla wcale nie jest takie łatwe. Próbowaliśmy i nikomu nie udało się tego zrobić poprawnie … ;P
Sama restauracja jest pięknie urządzona, panuje w niej bardzo miła atmosfera. W sam raz na posiadówkę ze znajomymi!
Co więcej, w tej restauracji możecie skosztować prawdziwych czeskich pyszności! Na początek zaserwowano nam przystawki w postaci:PLZENSKÁ BULHARKA (19 zł)Lekko pikantna
mięsna pasta (120g),
czosnek,
ogórek kiszony,
cebula czerwona, czeskie grzanki – obłęd!NAKLÁDANY HERMELIN (22 zł) Marynowany
ser na ostro
Camembert (120g),
pieczywo, pyszny!TATARÁK Z TOPINKU (42 zł) Siekana
polędwica wołowa (130g), czeskie grzanki, dodatki, mogłabym go jeść codziennie…
Później na stół wjechała ČESNEČKA (15 zł), czyli tradycyjna zupa czosnkowa z
serem i grzankami z
pieczywa. Bardzo rozgrzewająca.
Następnie nadeszła
pora na danie główne i ja wybrałam dla siebie VEPRO KNEDLO ZELO (32 zł), czyli
karkówka wieprzowa (150g) confit duszona z
kapustą i
kminkiem, knedlik karlowarski. Bardzo przyjemne i sycące danie. Pamiętajcie, że my mieliśmy porcje degustacyjne, normalne wersje są dużo większe 😉
W opcji była jeszcze HOVÉZI GULÁŠ (39 zł) czyli gulasz wołowy (160g) ze świeżą
cebulą, knedlikiem i plackiem ziemniaczanym. Następnym razem muszę spróbować ich kaczuszkę.
Na koniec mój hit zaraz po tatarze, KNEDLIK S POVIDLY (18 zł)
drożdżowy knedlik z powidłami śliwkowymi,
makiem i sosem
waniliowym. To było tak pyszne, że wróciłabym tam tylko po ten deser! I
piwko oczywiście 🙂
Podsumowując, była to bardzo udana wizyta. Wyszłam najedzona i szczęśliwa, chociaż pewnie tutaj duży wpływ na to miało obłędne
piwo i
wina, które też musiałam przecież przetestować. Polecam to miejsce na obiadek, jak i na relaks przy
piwku z pysznymi przekąskami z przyjaciółmi.Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie, spędziłam czas bardzo miło i w cudownym towarzystwie!
KONTAKTAl.
Jana Pawła II 23 ( róg Grzybowskiej )00-854 WarszawaGodziny otwarcia:poniedziałek – piątek 9-23sobota 12-23
Share the post "Najlepsze czeskie
piwo w Warszawie? Kierunek Restauracja Bohemia!"