Wykonanie
Sromotnik smrodliwy, sromotnik bezwstydny Phallus impudicus albo po prostu śmierdziel - jeśli będzie rósł tam gdzie zbieracie
grzyby to na pewno go poczujecie i to ze sporej odległości.Ma zapach gnijącego
mięsa i dzięki temu zwabia różne owady, które żywiąc się jego zarodnikami rozsiewają je.Koniecznie przeczytaj kto to są Leśne Duszki a dowiesz się skąd się wzięły
grzyby!
Owocnik Sromotnika smrodliwego początkowo ma formę kulistego bądź owalnego tzw. czarciego
jaja, zagrzebanego nieco w ziemi i przytwierdzonego do podłoża białymi sznureczkami
grzybni.
Jajo jest ma dość cienką, gładką i nagą skórkę. Pod nią znajduje się galaretowana warstwa chroniąca twardą część środkową.Rosnąc
jajo nabiera wydłużonego kształtu, osłona pęka i wydostaje się z niej walcowaty, zwężający się ku górze i pusty w środku trzon. Jest kruchy, łamliwy, może osiągnąć nawet 30 cm wysokości. Łatwo wyłamać go z pochwy, resztek osłonki
jaja. Na powierzchni porowaty, gąbczasty.Na wierzchołku trzon zakończony jest naparstkowatą, stożkowatą, niedużą główką, jakby kapelusikiem. Kapelusz u
młodych owocników przylega do trzonu, później odstaje. Na szczycie tępo zakończony pokrywką chroniącą wnętrze owocnika. Ścianki żeberkowate, komórkowe. Pokrywa go zielonkawa, śluzowata masa zarodnikonośna o intensywnym zapachu padliny co służy zwabianiu przeróżnych owadów w celu rozsiewania zarodników. Kiedy owady zbiorą już wszystkie zarodniki pozostaje z kapelusza sam biały albo kremowy podkład.Miąższ trzonu komorowaty, biały albo kremowy. Lekki i kruchy. Zapach rozwiniętego owocnika z zarodnikami bardzo przykry, po usunięciu zarodników przyjemny,
miodowy. Smak czarciego
jaja przypomina
rzodkiew a marynowany ma konsystencję jędrnej, marynowanej
gruszki.Sromotniki smrodliwe wyrastają pojedynczo albo w grupach od czerwca do listopada. Można spotkać je w różnych typach lasów, lubią miejsca zarośnięte i ciepłe. Wzrost owocnika jest bardzo szybki - trwa zaledwie od 1 , 5 do kilku godzin.Atlasy podają, że to
grzyb niejadalny a nawet trujący. I tak jest jeśli chodzi o dojrzałe owocniki czyli te w formie fallusa. Czarcie
jaja są warunkowo jadalne. Tym warunkiem jest usunięcie skórki i galaretowanej warstwy
spod niej. Twardy środek jest jadalny i nadaje się do smażenia albo marynowania.Jako ciekawostkę
powiem, że takie marynowane czarcie
jaja są wykorzystywane podczas "chrztu" nowych członków w grzybniętych towarzystwach. Sama przez taki chrzest kilka lat temu przeszłam i czarcie
jajo jadłam :)źródło :B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie.” PWRiL, Warszawa 1983E. Gerhardt „Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik.” KDC, Warszawa 2006P.Skoubla "Wielki atlas
grzybów", Elipsa, Poznań 2007