Wykonanie
Już miałam nie piec ciasta w tym tygodniu ale zostałam zmuszona przez rodzinkę. Synuś wyszukał film na plex i stwierdził,że przydałoby się coś słodkiego do kawusi. Stwierdziłam
czemu nie i upiekłam ciasto
orzechowe z
jabłkami . Ciasto
orzechowe, puszyste na
maśle i z dodatkiem
jabłek. Uwielbiam ucierane ciasto z
owocami zwłaszcza te z
jabłkami!
Składniki: na foremkę o wymiarach 18 cm x 25 cm150 g
masła, miękkiego200 g
cukruszczypta
soli4
jajka1 łyżka
waniliowego cukru lub ekstraktu150 g zmielonych
orzechów laskowych150 g
pszennej mąki1 łyżeczka
sody do pieczenia1 łyżka
cynamonu3
jabłkaKruszonka50 g
masła, zimne50 g zmielonych
orzechów laskowych80 g
mąki4 łyżki
cukruNastaw piekarnik na 180ºC.
Masło zmiksuj na puszysto z
cukrem,
cukrem waniliowym i szczyptą
soli. Miksując dodaj po jednym
jajku. W misce wymieszaj
mąkę z
orzechami,
sodą i
cynamonem. Dodaj suche składniki do
maślanej masy i wymieszaj za pomocą szpatułki. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, rozprowadź równomiernie masę i wygładź powierzchnię. Obierz
jabłka i pokrój w kostkę. Rozłóż równomiernie na wierzchu ciasta. Wymieszaj składniki na kruszonkę i pokrusz na wierzchu ciastu. lekko dociśnij. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmij ciasto i ostudź, następnie pokrój na kawałki.Spara SparaSpara Spara