Wykonanie
2 szklanki
mąki pszennejnie cała szklanka
cukru1 kostka
masła1
jajko (gdy małe dać dwa)szczypta
soli3
jabłkaMąkę mieszamy z
solą i
cukrem.Dorzucamy pokrojone w kostki
masło i całe
jajko.Wszystko szybko wyrabiamy rękoma aż powstanie miękkie, lekko lejące się ciasto.Wkładamy na 30 min do lodówki.Jabłuszka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w cienkie plasterki.Po wyjęciu ciasta z lodówki dzielimy je na 2 części, jedną większą którą rozwałkujemy na ok.1cm placek( lub po prostu zalepiamy blaszkę kawałek po kawałku) i kładziemy na blaszkę do tart, którą uprzednio wysmarowaliśmy tłuszczem (ja posypuję jeszcze
bułką tartą, bo lubię ;) ).Wykładamy
owoce na wierzch ciasta.Z pozostałego kawałka ciasta wycinamy paseczki i przykrywamy nimi
owoce.Piec ok.20-30min w 180st.CPo wystygnięciu posypać
cukrem pudrem.
Upiekłam wczoraj wieczorem tartę głównie po to, by wykorzystać lemon
curd, który ostatnio zrobiłam. Położyłam go na kawałku ciasta, smakowało niesamowicie! Polecam!