Wykonanie
Ostatnio na moim blogu był mały zastój, ale myślę, że po jakimś czasie nadrobię zaległości.Już od kilkunastu dni miałem ochotę na jakiś domowy wypiek i tym oto sposobem powstała wspaniała i pyszna alzacka
tarta z
jabłkami:).Składniki na ciasto:- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 5 łyżek
cukru- szczypta
soli- 120 g
masła-
jajkoSkładniki na nadzienie:- 2
jabłka, obrane i pokrojone na plasterki- 2
jajka- 6 łyżek kwaśnej
śmietany- 3 łyżki
mąki- 5 łyżek
cukruPrzygotowanie:Na blat wysypujemy
mąkę oraz
cukier. Dodajemy
masło i za pomocą noża siekamy na małe kawałki. Dodajemy
jajko i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do foli spożywczej i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto na omączonym blacie. Foremkę smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy do foremki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy
fasolkę lub
ryż celem obciążenia. Pieczemy 10 minut w temperaturze200 stopni. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.Do miski dodajemy
jajka,
śmietanę,
cukier oraz
mąkę i miksujemy mikseremNa tartę układamy plasterki
jabłek i wylewamy przygotowaną masę. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.